Ajax heeft het kampioenschap en Europese overwintering als doelstellingen voor komend seizoen, zo vertelde algemeen directeur Edwin van der Sar woensdag na de eerste veldtraining van de Amsterdammers.

Het is echter nog niet duidelijk of de Europese doelstelling voor de Europa League of voor de Champions League geldt. Ajax, dat afgelopen seizoen tweede werd in de Eredivisie, moet twee voorrondes overleven om een plek in het miljoenenbal te bemachtigen.

Lukt dat niet, dan rest Ajax de Europa League. "Iedereen weet dat het moeilijk is om via de voorronden van de Champions League naar het hoofdtoernooi te gaan", zei Van der Sar, die vorig jaar met Ajax in de voorrondes werd uitgeschakeld door Rapid Wien.

De laatste keer dat een Nederlandse club via de voorrondes de Champions League bereikte was Ajax in 2010. "Maar dat gaan we toch proberen", zei Van der Sar. "Dat willen we toch voor elkaar boksen."

Bosz

Van der Sar liet verder weten dat hij blij is dat alle vacatures weer zijn ingevuld bij Ajax na het vertrek van onder anderen trainer Frank de Boer, die werd opgevolgd door Peter Bosz.

"Bosz stond bovenaan ons lijstje toen Frank zijn vetrek aankondigde. En met Saïd Ouaali hebben we weer een hoofd opleidingen. Marcel Keizer gaat met Jong Ajax aan de slag en Patrick Kluivert is de nieuwe trainer van de A1. Het hele pakket is dus klaar."