Voetbal

'Grootste overwinning IJsland ging makkelijker dan gedacht'

''De grootste overwinning in de geschiedenis van het IJslandse voetbal was makkelijker dan gedacht.'' Met die woorden omschreef bondscoach Heimir Hallgrimsson van IJsland maandag de stunt die zijn ploeg op het EK in Frankrijk leverde door Engeland in de achtste finales naar huis te sturen.

De op het EK debuterende ploeg zorgde voor een verrassende zege: 2-1.

Volgens Hallgrimsson, die zijn functie deelt met de Zweed Lars Lägerback, speelde Engeland zonder glans en werd zijn team nauwelijks onder druk gezet.

''Ze dachten dat ze deze klus wel even zouden klaren, maar ze raakten in paniek toen Ragnar Sigurdsson de gelijkmaker maakte en later de 2-1 viel.''

''Dit was onze beste wedstrijd tot nu toe'', aldus de bondscoach. ''Maar ik hoop dat ons beste spel nog moet komen.'' IJsland mag zondag aantreden in de kwartfinales in Parijs tegen gastland Frankrijk.

Onderschat

Ook de IJslandse verdediger Ragnar Sigurdsson concludeerde dat onderschatting door de Engelsen een grote rol speelde.

"De Engelsen dachten dat dit een 'walk in the park' zou worden, een makkie", zei Sigurdsson. "Zij startten ook heel goed, maar ze raakten van slag door de gelijkmaker en de daaropvolgende 2-1 van ons. Engeland raakte in paniek, terwijl ze toch een goede ploeg hebben. En zoals iedereen ondertussen weet, is het moeilijk scoren tegen IJsland."

De dertigjarige verdediger van de Russische club Krasnodar blonk uit in Nice. Sigurdsson hield de gevreesde Engelse aanvallers in toom en scoorde zelf, na een verre ingooi van aanvoerder Aron Gunnarsson.

Grootste zege

"We hebben de wereld geschokt", zei Kári Arnason. "Dit is zonder twijfel de grootste zege ooit in de IJslandse voetbalhistorie."

Doelman Hannes Halldórsson, die afgelopen seizoen bij NEC speelde, benadrukte dat IJsland steeds weer grenzen blijft verleggen. "We zijn nu zo'n vier jaar samen en dit was volgens mij al de vijftiende keer dat we de grootste wedstrijd uit onze historie speelden. We raken daar dus aan gewend en weten hoe we om moeten gaan met die druk en spanning."

Tip de redactie