Robin Haase heeft zich maandag geplaatst voor de tweede ronde op Wimbledon. De 29-jarige Hagenaar rekende in vijf sets af met de Argentijn Diego Schwartzman: 2-6, 6-2, 6-3, 2-6 en 7-5.

Na 2,5 uur op het heilige gras in Londen benutte Haase zijn vijfde matchpoint. Het is de eerste keer dat Haase een vijfsetter wint op een Grand Slam in de singles. Tot maandag had hij er zeven verloren.

Haase bereikte tevens voor de eerste keer dit jaar de tweede ronde van een Grand Slam-toernooi. De mondiale nummer 98 werd zowel in de eerste ronde op de Australian Open als op Roland Garros uitgeschakeld.

Op baan vijf van Wimbledon had hij ook heel wat te stellen met Schwartzman, de nummer 71 van de wereldranglijst. In de vijfde set bleek Haase alsnog over de meeste kwaliteit en de sterkste zenuwen te beschikken.

Hij versloeg Schwartzman voor de derde keer op rij en komt in de tweede ronde uit tegen de als 27e geplaatste Amerikaan Jack Sock.

Concentratie

Haase had maandag moeite om in zijn ritme te komen en zijn concentratie vast te houden. Ook gleed hij een paar keer uit op het snelle gras. Schwartzman speelde agressiever en maakte ook in tactisch opzicht de betere keuzes. Binnen 24 minuten had hij de eerste set binnen.

Haase maakte in de tweede set een betere indruk, mede dankzij een geslaagde break in de eerste servicegame. Hij stond daarna het initiatief en de voorsprong niet meer af. In de derde set haperde zijn service weer even (0-2), maar daarna kreeg de Nederlander weer controle over zijn spel.

Met 6-3 leek Haase een beslissende voorsprong te hebben genomen, maar in de vierde set produceerde hij toch weer te veel fouten. De vijfde set ging lange tijd gelijk op, met de Hagenaar als gelukkige winnaar.

Sijsling

Igor Sijsling, de tweede Nederlander in het mannentoernooi, komt dinsdag vermoedelijk pas tegen het einde van de middag in actie op Wimbledon. Hij is ingedeeld in de derde partij op baan 14.

Sijsling en zijn Tsjechische tegenstander Jiri Vesely moeten wachten op twee partijen in het vrouwentoernooi.

Sijsling kan zich als derde Nederlander plaatsen voor de tweede ronde van het enkelspel. Maandag brachten Haase en Kiki Bertens hun openingspartij tot een goed eind. Zij komen woensdag weer in actie in Londen.