Djokovic en Federer naar tweede ronde Wimbledon

Novak Djokovic en Roger Federer hebben maandag de tweede ronde bereikt van Wimbledon. In het vrouwentoernooi overleefde de als tweede geplaatste Garbine Muguruza de openingsronde.

Djokovic was in drie sets te sterk voor James Ward: 6-0, 7-6 (3) en 6-4. Hij had in de beginfase weinig te duchten van de nummer 177 van de wereld. De Serviër won de eerste set op het centre court in Londen zonder gameverlies.

Ward liet het vooral liggen op zijn eerste service, die in de eerste set nog behoorlijk wisselvallig was. De 29-jarige Brit sloeg vier dubbele fouten. Djokovic profiteerde bovendien optimaal van de kansen om zijn opponent te breaken.

In de tweede set stond Ward binnen afzienbare tijd al met 3-0 achter, maar hij richtte zich daarna op en voorkwam een snelle uitschakeling. Ward pakte drie games op rij en kwam zo weer op gelijke hoogte: 3-3. Uiteindelijk moest hij de set in de tiebreak toch aan Djokovic laten.

Vervolgens sprong de nummer één van de wereld in de derde set zorgvuldig om met de kansen die hij kreeg. Het leidde tot een 6-4 winst en daarmee ook de partij.

Federer

Federer kende een stroeve start in zijn eerste rondepartij tegen de Argentijn Guido Pella. De als derde geplaatste Zwitser kon zijn surplus aan kwaliteit en ervaring pas in de derde set in de stand tot uitdrukking brengen: 7-6 (5), 7-6 (3), 6-3.

De zevenvoudige kampioen op het Londense gras had ruim twee uur nodig om de nummer 52 van de wereldranglijst te verslaan.

Verder was de als vijfde geplaatste Japanner Kei Nishikori in drie sets te sterk voor de Australiër Sam Groth: 6-4, 6-3 en 7-5.

Muguruza

In het vrouwentoernooi bereikte Muguruza na een lange partij de tweede ronde. De winnares van Roland Garros was pas na twee uur en 33 minuten klaar met de Italiaanse Camila Giorgi.

De als tweede geplaatste Spaanse zegevierde in drie sets: 6-2, 5-7 en 6-4. Muguruza haalde vorig jaar in Londen de finale, waarin ze verloor van Serena Williams.

Angelique Kerber kreeg in de eerste ronde weinig tegenstand van de Britse Laura Robson: 6-2 en 6-2. De als vierde geplaatste Duitse schreef begin dit jaar verrassend het Australian Open op haar naam. Daarna werd Kerber vroeg uitgeschakeld op Roland Garros.

Venus Williams

Venus Williams bereikte de tweede ronde door Donna Vekic in twee sets te verslaan: 7-6 en 6-4. Voor de 36-jarige Amerikaanse is het al haar negentiende deelname aan Wimbledon. 

De als achtste geplaatste Venus Williams is de oudste speelster in het hoofdschema van het enkelspel in Londen. Ze neemt op Wimbledon voor de 71e keer deel aan een Grand Slam-toernooi in de individuele discipline. 

Venus Williams won de titel op Wimbledon in het enkelspel vijf keer. Haar eerste overwinning was in 2000 en in 2008 hield ze voor het laatst de schaal in de lucht.

Ekaterina Alexandrova, de nummer 223 van de wereld, zorgde voor een grote stunt door Ana Ivanovic (nummer 25) in twee sets te verslaan: 6-2 en 7-5.

Tip de redactie