Novak Djokovic speelde na zijn historische zege op Roland Garros drie weken geleden geen enkele partij op gras, maar de nummer één van de wereld heeft alle vertrouwen dat hij zijn titel op Wimbledon in de komende twee weken kan prolongeren.

"Dit jaar is anders dan andere omdat ik hier kom met de toernooizege in Parijs op zak. Dat geeft me natuurlijk veel vertrouwen'', zei de 29-jarige Djokovic zondag op een persconferentie.

"Ik zit in de beste fase van mijn loopbaan, maar zie nog voldoende ruimte voor verbetering, dingen waar ik aan kan werken. Dat helpt me om met beide voeten op de grond te blijven staan, en het geeft me een reden om te blijven trainen."

Naast Roland Garros won Djokovic eerder dit jaar ook al de Australian Open. Hij heeft daardoor nog steeds kans om als eerste man sinds Rod Laver in 1969 een zogenaamde 'calendar Grand Slam' te voltooien.

Onbespeeld

Als regerend kampioen slaat de nummer één van de wereld maandag de eerste bal op het nog onbespeelde Centre Court in Londen. In de eerste ronde heeft hij waarschijnlijk weinig te duchten van de Brit James Ward, de nummer 177 van de wereld die met een wildcard tot het hoofdtoernooi werd toegelaten.

Ward heeft vermoedelijk wel de steun van het publiek en kan vrijuit spelen. "Ik kijk uit naar die partij, al besef ik dat hij weinig te verliezen heeft'', aldus Djokovic over het duel.

De loting wees uit dat de Serviër in de halve finales mogelijk zevenvoudig winnaar Roger Federer kan treffen. Thuisfavoriet Andy Murray, de winnaar in 2013, wacht eventueel in de eindstrijd.

"Ik zie Andy en Roger als mijn grootste rivalen, vanwege hun ranking en hun geschiedenis op Wimbledon", aldus Djokovic.

Serena Williams

Bij de vrouwen is Serena Williams de titelverdedigster. De nummer één van de wereld strandde bij de laatste drie Grand Slams een keer in de halve finale (US Open) en twee keer in de finale (Australian Open en Roland Garros), maar ze is met vertrouwen afgereisd naar Londen.

"Eerlijk gezegd voel ik geen druk. Ik voel me goed en kijk ernaar uit om weer wedstrijden te spelen. Ik ben wel klaar met twee uur trainen per dag en dan nog naar de sportschool."

Williams begint haar jacht op een zevende Wimbledon-titel tegen de Zwitserse qualifier Amra Sadikovic. De Amerikaanse gaf zondag toe dat ze niks weet van de nummer 148 van de wereld.

"Maar dat maakt niks uit. Het maakt me niks uit tegen wie ik moet spelen."