Portugal heeft zich zaterdag in extremis geplaatst voor de kwartfinales op het EK. De Portugezen waren in Lens na verlenging met 1-0 te sterk voor Kroatië.

Ricardo Quaresma was in de 116e minuut verantwoordelijk voor de enige treffer in de povere wedstrijd. De invaller kopte de bal binnen nadat de Kroatische doelman Danijel Subasic nog redding had gebracht op een inzet van Cristiano Ronaldo.

Portugal stuit donderdag in de kwartfinale op Polen, dat eerder op de dag na strafschoppen won van Zwitserland. Dat duel wordt om 21.00 uur gespeeld in Marseille.

Portugal liet zich vanaf het beginsignaal inzakken en gokte op een bevlieging van sterspeler Ronaldo of diens aanvalspartner Nani, die tegen Kroatië zijn honderdste interland in het shirt van de Portugezen speelde.

Het was aan de Kroaten om een gaatje te vinden in de gerenoveerde defensie van Portugal. Onder anderen Ricardo Carvalho moest genoegen nemen met een plek op de bank. Kroatië maakte dinsdag nog indruk door titelverdediger Spanje met fris en aanvallend voetbal te verslaan, maar slaagde er zaterdag zelden in een fatsoenlijke aanval op de mat te leggen.

Alleen Ivan Perisic stichtte in de eerste helft gevaar met een schot in het zijnet. Portugal had halverwege zelfs op voorsprong moeten staan. Uit een vrije trap kopte Pepe in vrijstaande positie over het doel van Subasic.

Sanches

Na de hervatting kwam Kroatië wat beter in de wedstrijd. De ploeg van bondscoach Ante Cacic was via Marcelo Brozovic ook al snel dicht bij de openingstreffer. De middenvelder schoot uit een hoekschop echter wild over.

De Portugese keuzeheer Fernando Santos reageerde en bracht Bayern München-aankoop Renato Sanches in het elftal. De talentvolle spelmaker was ook het eindstation van een mooie combinatie, maar zijn schot miste precisie.

Portugal kreeg na het inbrengen van Sanches steeds meer grip op het duel, al resulteerde dat niet in grote mogelijkheden. Omdat ook Kroatië die niet wist te creëren, was een verlenging noodzakelijk.

Daarin viel er aanvankelijk weinig te genieten voor beide doelen. Pas in de slotfase ontbrandde de wedstrijd. Eerst kopte Perisic op de paal, waarna Portugal in de tegenaanval wel toesloeg. Het slotoffensief van Kroatië leverde nog één gevaarlijk moment op. Domagoj Vida miste het doel op een haar na.