De Zwitser Xherdan Shaqiri baalde er zaterdag stevig van dat zijn wonderschone treffer tegen Polen niet genoeg bleek voor een plek in de kwartfinales op het EK. De Zwitsers delfden in de achtste finales na strafschoppen het onderspit.

Shaqiri zorgde in de 82e minuut voor het hoogtepunt van het duel. De speler van Stoke City was trefzeker met een magistrale omhaal vanaf de rand van het zestienmetergebied.

Hij weigerde echter zijn goal te betitelen als het mooiste doelpunt in zijn loopbaan. "Je kent me duidelijk niet goed, want ik maak altijd mooie doelpunten", zei Shaqiri een tikkeltje geïrriteerd.

Hij vond de nederlaag tegen Polen onverdiend. "Ik denk dat we goed standhielden tegen de Polen, die gewoon een erg goed elftal hebben. We hadden ze onder controle. Ik kan me niet een grote kans voor Polen herinneren. Wij kregen die wel."

"Wij waren het betere team en verdienden het meer om door te gaan. Maar goed, dit is voetbal. In een penaltyserie heb je vijftig procent kans om te winnen. Polen had meer het geluk aan hun zijde."

Lewandowski

In het Poolse kamp was de opluchting groot. Na afloop ging het echter vooral over Robert Lewandowski. De aanvoerder, topschutter van de EK-kwalificatie met dertien treffers, bleef tegen Zwitserland opnieuw droog staan. Bondscoach Adam Nawalka maakt zich daar echter niet druk om.

"Robert doet fenomenaal werk voor het team'', gaf Nawalka aan. "Hij is een extreem belangrijke speler voor ons. Hij helpt iedereen om beter te spelen, creëert kansen en maakt ruimte voor anderen.''

Lewandowski maakte afgelopen seizoen dertig doelpunten in de Bundesliga, waarvan vijf in negen minuten tijd in één wedstrijd. Op het EK heeft de topscorer van Bayern München echter nog amper kansen gehad. Zijn aanvalspartner Arek Milik duikt wel vaak in kansrijke positie op, maar de spits van Ajax liet ook tegen Zwitserland weer twee grote kansen onbenut.

"Ik heb er vertrouwen in dat Robert in de volgende wedstrijd gaat scoren'', aldus Nawalka. "Tegenstanders zijn dan weer bang voor hem.''

Polen neemt het in de kwartfinale op tegen Portugal, dat later op de avond na verlenging afrekende met Kroatië. In Lens werd het 1-0.