Ranomi Kromowidjojo heeft vrijdagavond tijdens het internationale zwemgala Sette Colli in Rome de 50 meter vrije slag gewonnen.

De olympische kampioene op deze afstand tikte in de finale aan in een tijd van 24,28 seconden. In de series liet Kromowidjojo met 24,53 ook al de beste tijd noteren.

Inge Dekker belandde in de finale op de achtste plaats met een tijd van 25,57. In de series zette ze eerder op de dag nog de vierde tijd neer (25,23).

Dekker maakt in Rome haar rentree in het wedstrijdcircuit. Bij de 30-jarige Assense werd begin dit jaar baarmoederhalskanker ontdekt. In maart onderging Dekker een geslaagde operatie, waarna ze snel de training hervatte.

De EK half mei in Londen kwamen nog te vroeg voor Dekker. Deze maand werkte ze toe naar haar rentree, onder meer tijdens het trainingskamp van de Nederlandse zwemploeg op Tenerife.

Bij de Olympische Spelen van Rio 2016 in augustus hoopt Dekker weer in topvorm te zijn. Ze wil dit weekeinde in Rome in totaal op vijf afstanden in actie komen (50, 100 en 200 vrij en 50 en 100 vlinder).

Sebastiaan Verschuren zwom vrijdag op de 50 meter vrij in de series de 32e tijd (23,17).