Amateurbokser Enrico Lacruz heeft vrijdag de finale bereikt van het olympisch kwalificatietoernooi in Baku. De 22-jarige lichtgewicht uit Huissen versloeg Lai Chu-en uit Taiwan overtuigend op punten: 3-0.

De Nederlandse kampioen schreef alle ronden royaal op zijn naam: 30-26, 30-25 en 30-26. Zijn Aziatische tegenstander kreeg in de tweede ronde ook nog een punt aftrek wegens gevaarlijk inkomen met het hoofd.

Lacruz voldeed donderdag al met zijn zege in de kwartfinales tegen de als derde geplaatste Hakan Erseker uit Qatar aan de internationale kwalificatie-eis voor Rio 2016. In deze gewichtsklasse mogen de eerste vijf boksers van het eindklassement in Baku aan de Olympische Spelen in Brazilië deelnemen.

Lacruz heeft echter nog niet voldaan aan de nationale kwalificatienormen van sportkoepel NOC*NSF. "Hij is nu een bespreekgeval'', liet bondscoach Hennie van Bemmel vanuit Baku weten.

Korving

Roy Korving (-91 kg) redde het niet in de halve finales. De 21-jarige zwaargewicht uit Waddinxveen moest zijn meerdere erkennen in de als tweede geplaatste Ecuadoraan Julio Cesar Castillo Torres.

Korving had moeite om zijn krachtige en offensieve tegenstander van het lijf te houden. In de derde ronde ging hij zelfs even neer en kreeg hij acht tellen rust. Over de overwinning voor Torres kon geen misverstand bestaan: 3-0 (30-27, 30-27 en 30-27).

Door zijn duidelijke nederlaag kan Korving deelname aan Rio 2016 vergeten. Afgelopen maandag slaagde Max van der Pas (-75 kg) in Azerbeidzjan evenmin in zijn olympische missie.