Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Premier League. Als de regels niet worden aangepast, dan zullen er beduidend minder buitenlanders gaan voetballen op het hoogste Engelse niveau.

Spelers uit landen die deel uitmaken van de Europese Unie kunnen nu nog makkelijk aan de slag in de Premier League. Voor hen geldt een vrij verkeer van arbeid. Op basis van de huidige regelgeving verandert dat nu het Verenigd Koninkrijk heeft gekozen voor een Brexit.

Zij komen dan niet meer zo makkelijk aan een werkvergunning en zullen tegen dezelfde problemen aanlopen als dat nu voetballers al doen die geen paspoort hebben van een land dat is aangesloten bij de EU.

Zij moeten voldoen aan een aantal voorwaarden en komen bijvoorbeeld alleen nog in aanmerking voor een werkvergunning als ze een minimaal percentage van de laatste interlands van hun land hebben gespeeld. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de positie van hun land op de wereldranglijst van de FIFA.

In het geval van Nederland, op dit moment veertiende van de wereld, betekent dat een speler minimaal 45 procent van het aantal interlands van Oranje in de laatste twee jaar moet hebben gespeeld.

Nederlanders

Van alle Nederlanders die het afgelopen seizoen nog in de Premier League speelden, voldoen slechts Daley Blind, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum aan die criteria.

Alle andere Nederlandse spelers zouden in de toekomst geen werkvergunning meer krijgen in Engeland als de regels niet worden veranderd.

Dat geldt nu voor Ibrahim Afellay, Erik Pieters, Maarten Stekelenburg, Marco van Ginkel, Steven Berghuis, Jordy Clasie, Jeremain Lens, Virgil van Dijk, Daryl Janmaat, Siem de Jong, Tim Krul, Nathan Aké, Michel Vorm, Leroy Fer, Patrick van Aanholt, Jeremain Lens, Vurnon Anita, Leandro Bacuna, Marvin Emnes en Timothy Fosu-Mensah.

De Gea

Ook alle Nederlanders die op een lager niveau dan de Premier League voetballen in Engeland voldoen niet aan de voorwaarden.

Volgens onderzoek van The Guardian voldoet op dit moment bijna twee derde van de Europese spelers in de Premier League niet aan de huidige voorwaarden om voor een werkvergunning in aanmerking te komen. David de Gea, keeper van Manchester United, speelde bijvoorbeeld te weinig interlands voor Spanje.

Veel Europese clubs houden hun begroting op dit moment op orde met lucratieve transfers van spelers naar de rijke Engelse Premier League en Championship.