De internationale wielerunie UCI wil voortaan minder ploegen in de World Tour. Vanaf volgend jaar komen er niet achttien, maar zeventien teams uit op het hoogste niveau.

Vanaf 2018 zijn dat er zelfs maar zestien. Ploegen in de World Tour hebben startrecht in alle belangrijke wedstrijden als de voorjaarsklassiekers en de drie grote rondes.

Het aantal wedstrijden dat op dat niveau wordt verreden, wordt daarentegen uitgebreid. De UCI maakt binnenkort bekend welke koersen promotie maken. 

De organisatie van Dwars door Vlaanderen meldde donderdag al dat die koers voortaan deel uitmaakt van de World Tour.

ASO

De UCI meldde donderdag bovendien dat alle wedstrijden die door de ASO worden georganiseerd ook de komende jaren deel uitmaken van de World Tour. Het gaat dan onder meer over de Tour de France, de Vuelta, Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix.

Eind vorig jaar kondigde de ASO nog aan per 2017 uit de World Tour te stappen uit onvrede over de traagheid van de hervormingsplannen. Dat conflict lijkt nu dus uitgepraat.

Teams die dit jaar een nieuwe licentie ontvangen voor de World Tour, krijgen die voor 2017 en 2018. Daarna is er sprake van een promotie- en degradatieregeling, waarbij de minst presterende ploeg afdaalt naar het procontinentale niveau. Dat team heeft in 2019 nog wel het recht om in alle grote wedstrijden te mogen starten.

Op dit moment is de Lotto-Jumbo de enige Nederlandse ploeg op het hoogste niveau. Het Zwitserse team IAM Cycling verdwijnt na dit seizoen omdat de sponsor ermee stopt. Ook het Russische Tinkoff houdt er naar alle waarschijnlijkheid mee op.