De Nederlandse hockeysters hebben zich donderdag geplaatst voor de finale van de Champions Trophy. De ploeg van Alyson Annan was met 2-1 te sterk voor Australië.

De hockeysters verspeelden vooralsnog geen punt in de groepsfase. Eerder werden Nieuw-Zeeland (6-2), Groot-Britannië (2-0) en de Verenigde Staten (4-1) verslagen. 

Michelle van der Pols opende de score voor Nederland. Maartje Paumen maakte er aan het begin van het tweede kwart uit een strafcorner 2-0 van. Het is al haar zesde treffer dit toernooi. 

De twee beste ploegen van de poule treffen elkaar zondag in de finale. Nederland is door de zege op Australië zeker van de eindstrijd en speelt zaterdag de laatste groepswedstrijd tegen Argentinië. 

Ook de Zuid-Amerikaanse ploeg is met tien punten uit vier duels al zeker van de finale, die zondag wordt gespeeld.

Beide landen wonnen de Champions Trophy zes keer, evenals Australië. De winnaar van de finale is de nieuwe recordhouder van het zeslandentoernooi, dat na 2018 van de internationale speelkalender verdwijnt.

Mannen

De hockeyers wonnen ook de tweede oefenwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Oranje zegevierde in Groningen met 2-0. Constantijn Jonker bracht beide treffers op zijn naam.

De ploeg van bondscoach Max Caldas won afgelopen dinsdag in Assen al met 1-0 van Nieuw-Zeeland, de nummer acht van de wereldranglijst.

Jaap Stockmann, Valentin Verga, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Jorrit Croon en Bjorn Kellerman kwamen donderdag niet in actie. Vrijdag oefent Oranje voor de derde keer tegen Nieuw-Zeeland, opnieuw in Groningen.

Caldas maakt zondag op Papendal zijn olympische selectie voor Rio 2016 bekend.