Amateurbokser Enrico Lacruz heeft donderdag in Baku aan de internationale kwalificatie-eisen voor Rio 2016 voldaan, maar is nog niet definitief zeker van deelname aan de Spelen. 

De 22-jarige lichtgewicht uit Huissen plaatste zich bij het olympisch kwalificatietoernooi voor de halve finales.

De Nederlandse kampioen versloeg de als derde geplaatste Hakan Erseker uit Qatar ruimschoots op punten: 3-0 (30-27, 30-27 en 30-27).

Voor de eerste vijf boksers in deze gewichtsklasse in Baku heeft de internationale boksfederatie AIBA een startbewijs voor de Olympische Spelen in augustus in Brazilië klaarliggen.

Probleem bij Lacruz is echter dat hij nog niet heeft voldaan aan de nationale norm van sportkoepel NOC*NSF. Hij staat met zijn huidige 29e plek op de wereldranglijst nog niet hoog genoeg.

Bespreekgeval

''Enrico is nu een bespreekgeval zou je kunnen zeggen'', liet bondscoach Hennie van Bemmel weten. ''De boksbond zal hem nu voordragen voor Rio 2016 waarna NOC*NSF zich gaat beraden."

"Het is een kwestie van afwachten. Al zou het nog wel helpen als Enrico hier ook de finale van het OKT haalt. Hij is hier in elk geval fantastisch bezig.''

Lacruz zou de derde Nederlandse bokser zijn die aan de Spelen van komende zomer mag deelnemen. Eerder stelden Peter Müllenberg en Nouchka Fontijn een olympisch ticket veilig. Bij Barcelona 1992 waren voor de laatste keer Nederlandse amateurs op het olympisch bokstoernooi actief.

Roy Korving (-91 kg) komt vrijdag in de halve finales uit tegen de als tweede geplaatste Ecuadoraan Julio Cesar Castillo Torres. In deze gewichtsklasse verdient alleen de winnaar van het OKT een olympisch ticket naar Rio 2016. Korving is met de eindzege in Baku wel meteen zeker van een olympisch ticket.