Björn Kuipers is één van de twaalf scheidsrechters die in de knock-outfase van het EK wedstrijden mogen fluiten. 

De UEFA maakt donderdag bekend welke scheidsrechtersteams na de groepsfase naar huis mogen. Het team van Kuipers hoort daar niet bij.

Voor William Collum (Schotland), Ovidiu Hategan (Roemenië), Sergey Karasev (Rusland), Pavel Královec (Tsjechië), Svein Moen (Noorwegen) en Clément Turpin (Frankrijk) is het toernooi in Frankrijk wel afgelopen.

In de groepsfase floot de 43-jarige Kuipers de duels Duitsland-Polen en Kroatië-Spanje. Bij de openingswedstrijd tussen Frankrijk en Roemenië was hij vierde official. In Frankrijk wordt Kuipers bijgestaan door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. 

Welke wedstrijd de Nederlander zal gaan fluiten in de knock-outfase is nog niet bekend. Drie duels zijn al ingedeeld.

Het duel tussen Polen en Zwitserland staat onder leiding van de Engelsman Mark Clattenburg. Martin Atkinson is leidsman bij Wales tegen Noord-Ierland en Kroatië-Portugal wordt gefloten door Carlos Velasco Carballo uit Spanje. 

Kuipers floot in totaal vier EK-duels. Het is voor het eerst dat een Nederlandse scheidsrechter actief was op twee verschillende EK's. 

Strafschop

Na het duel tussen Kroatië en Spanje was er de nodige kritiek op Kuipers. Een strafschop voor de Spanjaarden zou te makkelijk zijn gegeven.

Ook de positie van doelman Danijel Subasic, die de inzet van Sergio Ramos wist te keren, was aanleiding tot discussie. De keeper stond op het moment dat de penalty werd genomen zo'n twee meter voor de doellijn, terwijl vier van zijn medespelers al in het strafschopgebied stonden.