Robin Haase hoopt dat zijn coach Mark de J. onschuldig is in de zaak van Koen Everink, de zakenman die in maart werd vermoord.

"Natuurlijk hoop ik dat hij het niet heeft gedaan", zegt Haase donderdag in een interview in de Volkskrant.

"Ik denk dat alleen de familie van Koen wel hoopt dat Mark het gedaan heeft. Dan is namelijk de dader opgepakt. Alle anderen willen dat Mark onschuldig is. Zij kennen hem als een mens bij wie dit absoluut niet past."

De 29-jarige Haase was goed bevriend met de dertien jaar oudere Everink. Hij reisde geregeld met de tennisser en zijn coach naar toernooien.

De dood van de zakenman, die in zijn huis in Bilthoven door messteken om het leven werd gebracht, kwam dan ook hard aan bij Haase. Drie weken later volgde een nieuwe klap toen zijn coach bij terugkomst van het ATP-toernooi van Indian Wells werd opgepakt. Nog altijd zit Mark de J. vast omdat hij verdacht wordt van de moord op Everink.

"Ik wist dat ik opnieuw zou worden verhoord. Maar waarom nu? De klap kwam pas toen een agent me vertelde dat Mark zou worden aangehouden", kijkt Haase terug.

"Ik was bijna een etmaal in touw, had bijna niet geslapen. Toen kwam dit. Ik dacht: wow, Mark gearresteerd. Dit is heftig. Op Schiphol had ik het idee dat ik in een slechte film terecht was gekomen."

Grappen

Haase zegt dat hij sinds de arrestatie van zijn coach geen normale dag meer heeft gehad. Ook het spel van de geboren Hagenaar, die is afgezakt naar de 98e plaats op de wereldranglijst, lijdt onder de zaak.

"Normaal verlies ik twee games als ik niet lekker in mijn vel zit, nu meteen een set. Ben ik helemaal weg. Spoken er gedachten door mijn hoofd. Als je speelt, moet je glas leeg zijn. Mijn glas is al bijna vol voor ik aan een partij begin. Het loopt bij mij dus snel over de rand."

Haase merkt ook dat een aantal collega-tennissers anders naar hem kijkt en zelfs grappen over hem maken. "Soms loopt een speler in een wijde boog om me heen, dat kan grappig zijn. Maar het gebeurt te vaak. Tijdens het eten in het spelersrestaurant werd opzichtig een mes bij me weggehaald. Die kwam ook aan."

"Een andere speler wist zich helemaal geen houding te geven en groette me met: 'He, killer!' Ik moest een half uur later de baan op. Hoe kan ik dan nog spelen? Bij die gozer dacht ik: jij hebt echt een klap verdiend. Het raakt me diep en dus beïnvloedt het mijn spel."