Springruiter Jos Lansink heeft dinsdag een zware operatie ondergaan. Bij de 55-jarige springruiter is onlangs prostaatkanker vastgesteld.

Lansink, die tussen 1988 en 2012 zeven keer op rij meedeed aan de Olympische Spelen, moet nog minstens vijf dagen in het ziekenhuis verblijven, zei hij woensdag tegen persbureau Belga.

"De operatie is goed verlopen maar heeft wel vijf uur geduurd. Er moet nog onderzocht worden hoe de kanker verder het best behandeld moet worden", aldus Lansink, die werd geboren in het Overijsselse Rossum.

"Ik ben helemaal niet bezig met een comeback. De artsen hebben mij immers toevertrouwd dat een volledig herstel tot vier maanden in beslag kan nemen."

"Ieder geval is apart en daarom is het verloop van het genezingsproces moeilijk te voorspellen. Ik wil in ieder geval deze tegenslag in een serene sfeer kunnen verwerken en ga pas aan het normale leven denken wanneer ik volledig genezen ben."

Lansink kwam tot 2004 uit voor Nederland, sindsdien springt hij voor België. In 1992 won hij bij de Spelen van Barcelona met Nederland goud in de landenwedstrijd.