De Graafschap eist tekst, uitleg, openheid en toenadering van de KNVB en hekelt de uitspraken van KNVB-directeur Bert van Oostveen over het komende gesprek tussen de bond en de club.

"Het zou de voetbalbond sieren om verder geen uitspraken meer op voorhand te doen", aldus De Graafschap-directeur Martine Zuil in een statement de clubsite.

Van Oostveen zei dinsdag dat De Graafschap niet veel hoeft te verwachten van het gesprek tussen de club en de KNVB. 

"Ik hoor verhalen over een negentiende plek in de Eredivisie. Ik zie daar geen juridische gronden voor. En een financiële tegemoetkoming lijkt me ook niet gegrond", zei de KNVB-directeur tegenover Voetbal International.

De club uit Doetinchem ziet dat anders: "Diverse toonaangevende juridisch experts op het gebied van sportrecht hebben inmiddels aangegeven, dat op grond van het complete traject, De Graafschap zeker een zaak heeft. Wij leggen ons er in ieder geval niet zo maar bij neer."

Het gesprek tussen de KNVB en De Graafschap zal donderdag plaatsvinden, liet de voetbalbond woensdagavond weten. "De KNVB wil graag met de Doetinchemmers in gesprek om de afgelopen periode te bespreken en een aantal zaken te verhelderen."

Beroepscommissie

De Doetinchemmers degradeerden afgelopen seizoen via de play-offs naar de Jupiler League, maar leken toch in de Eredivisie te mogen blijven omdat FC Twente zijn licentie zou kwijtraken als straf voor alle financiële wanorde van de afgelopen jaren. Twente ging daar tegen in beroep.

Afgelopen vrijdag stelde de beroepscommissie FC Twente in het gelijk, waardoor die ploeg in de Eredivisie blijft en De Graafschap na een maand onzekerheid volgend seizoen alsnog een niveau lager moet uitkomen. De Graafschap zal waarschijnlijk naar de rechter stappen als de uitkomst van het gesprek met de KNVB niet naar de wens is van de club.

"Wellicht komen wij in dat gesprek tot elkaar, zo niet dan is de kans zeker aanwezig dat wij zullen gaan varen op het advies van diverse juridische adviseurs."

De Graafschap maakt zich zorgen over de toekomst van het betaalde voetbal in Nederland door het 'onnavolgbare circus' waarin de KNVB de zaak-Twente heeft laten ontaarden. "Wij zijn er totaal niet op uit zijn om het geluk van de FC Twente-fans alsnog te verzieken, maar we willen wel als kleine, eerlijke en hard werkende club een statement maken: dit nooit meer!"