Ranomi Kromowidjojo ligt volgens haar coach Patrick Pearson op schema om ook de Spelen in Rio de Janeiro te excelleren. Vier jaar geleden in Londen pakte de Nederlandse olympisch goud op de 50 en de 100 meter vrije slag.

"Qua tijden zit Ranomi inmiddels weer bijna op het niveau van Londen", zegt Pearson op trainingskamp op Tenerife voor de camera van NU.nl.

"De tijden die ze nu zwemt hadden vier jaar geleden ook twee keer goud opgeleverd, alleen de concurrentie heeft zich doorontwikkeld. Er blijven is toch lastiger dan er komen. Mijn verwachting is dat Ranomi nog een stap gaat maken en rond haar persoonlijk record of misschien zelfs sneller gaat zwemmen in Rio. Maar de vraag is: waar eindig je daarmee?"

Pearson doelt met de verbeterde concurrentie vooral op de Australische zusjes Bronte en Cate Campbell en de Zweedse Sarah Sjöström, die de afgelopen jaren qua tijden zeker niet onder deden voor de 25-jarige Kromowidjojo.

Video: 'Kromowidjo zet mooie stappen op Tenerife'

'Kromowidjojo zit bijna weer op niveau Spelen in Londen'
'Kromowidjojo zit bijna weer op niveau Spelen in Londen'

"Op de 100 meter is de strijd denk ik nog heftiger dan op de 50 meter", vertelt Pearson. "De zusjes Campbell doen mee op de 50 meter, maar zeker op de 100 meter. Sjöstrom richt zich de laatste tijd iets minder op de 50 meter en iets meer op de 100 en 200 meter."

"Op de 100 meter denk ik daarom dat het een strijd wordt tussen die drie dames en Kromowidjojo. En misschien dat Femke Heemskerk zich er nog in kan mengen."

Hoogste treetje

De grootste kans op een olympische medaille, en wellicht goud, voor Kromowidjojo lijkt dan ook te liggen op de 50 meter.

"Ze is op die afstand zeker een van de favorieten", vindt Pearson. "Mede door haar goede start. Op de eerste vijftien meter is Ranomi de beste van de wereld en dat geeft haar een voorsprong. Hopelijk bouwt ze een dusdanig grote voorsprong op dat ze aan het eind op het hoogste treetje staat op de 50 meter."

Vorige maand op de EK in Londen won Kromowidjojo goud op de 50 meter en op de 100 meter pakte ze achter Sjöstrom het zilver. Die ereplaatsen hebben de geboren Groningse goed gedaan volgens Pearson.

"Het gaat te ver om te zeggen dat ze het écht nodig had richting Rio. Maar het zorgt wel voor een betere flow. Ranomi is nog zelfverzekerder en scherper geworden door die EK-medailles. Het draagt dus wel bij."

Video: 'Kromowidjojo wil in Rio beste race ooit zwemmen'

'Kromowidjojo wil beste race ooit zwemmen in Rio'
'Kromowidjojo wil beste race ooit zwemmen in Rio'

Uitgerust

Pearson denkt ook dat Kromowidjojo komend weekend weer snelle tijden kan zwemmen in Rome, waar ze in actie komt bij het internationale zwemgala Settecolli.

"Ik verwacht dat ze de lijn van de EK kan doortrekken, al was ze toen wel iets meer uitgerust. Ze kan zeker in de buurt van het niveau van het EK komen."

Een week na Rome zwemt Kromowidjo nog wedstrijden in het Franse Vichy. Dat is haar laatste toernooi voor de Spelen in Rio, die op 5 augustus van start gaan.