Russische atleten die nooit zijn betrapt op doping, stappen naar het hof van sportarbitrage CAS in Lausanne om hun schorsing voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro ongedaan te krijgen, zo heeft het Russisch Olympisch Comité dinsdag aangekondigd.

Het comité steunt al deze atleten en zal zelf ook de zware straf van de internationale atletiekunie IAAF aanvechten.

"Het weren van onschuldige atleten van de Olympische Spelen is in strijd met de waarden van de olympische beweging", aldus hoofd van het comité Alexander Zhukov.

De IAAF handhaafde vrijdag de schorsing van atletiekgrootmacht Rusland, die sinds november 2015 van kracht is wegens een omvangrijk dopingschandaal. Russische atleten mogen daardoor niet meedoen aan de Spelen in Rio en evenmin aan de EK in Amsterdam.

Werelddopingagentschap WADA legde vorig jaar november bloot dat in de Russische atletiek jarenlang systematisch doping is gebruikt, met steun van de staat en de veiligheidsdiensten. Rusland is er volgens de IAAF de afgelopen maanden onvoldoende in geslaagd het tij te keren.

Vernederend

Een woordvoerder van het Russisch Olympisch Comité zei op een bijeenkomst van het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne dat het besluit om ook schone Russische atleten te weren van Rio "extreem oneerlijk en vernederend" is.

"Is het eerlijk dat Yelena Isinbayeva en Sergey Shubenkov, die nooit zijn betrapt, niet mogen deelnemen aan de Olympische Spelen, terwijl Amerikaanse atleten als Tyson Gay en Justin Gatlin, die zijn geschorst wegens doping, wel mogen meedoen?"

Rusland heeft wel bekendgemaakt de Spelen in Rio niet algeheel te boycotten.