Russische en Keniaanse sporters mogen van het Internationaal Olympisch Comité alleen deelnemen aan de Spelen in Rio de Janeiro als ze door de internationale bond in hun sport schoon zijn verklaard van dopinggebruik.

Dat maakte IOC-voorzitter Thomas Bach dinsdag bekend.

Internationale bonden van sporten die onderdeel van de Spelen zijn moeten sporters uit Rusland en Kenia extra controleren en verklaren dat ze geen dopingverleden hebben, voor ze deel mogen nemen in Rio.

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft Russische atleten vanwege een groot dopingschandaal eerder al uitgesloten van deelname aan de Spelen. Dat besluit wordt gesteund door het IOC.

Eerder was er sprake van dat het IOC op een ingelaste top zou besluiten om alle Russische sporters te weren van de Spelen, maar zo ver wilde het comité niet gaan.

Russische atleten die kunnen aantonen dat ze geen dopingverleden hebben, mogen wat Bach betreft wel naar de Spelen. Hij drong er bij het IAAF op aan om afzonderlijke besluiten te nemen over Russische sporters die nergens worden genoemd in verband met het dopingschandaal.

Mochten deze sporters dan toch deelnemen in Rio, dan gebeurt dat als het aan het IOC ligt onder de Russische vlag en niet onder de vlag van het IOC, zoals eerder werd verondersteld. De Spelen beginnen op 5 augustus.

Onderzoek

Het antidopingagentschap WADA deed sinds november onderzoek naar de Russen, nadat het Russisch antidopingbureau werd geschorst omdat er door het bureau veel met dopingtests was gesjoemeld. Ook in de periode daarna kwamen nog veel dopinggevallen in Rusland aan het licht.

Russische atleten zijn sinds november 2015 geschorst voor alle grote atletiektoernooien. Ze mogen daardoor niet meedoen aan de Spelen en evenmin aan de EK in Amsterdam.

Kenia

In Kenia is de afgelopen jaren ook een grote hoeveelheid aan dopinggevallen bekend geworden. Tientallen Keniaanse atleten werden geschorst wegens dopinggebruik.

Sebastian Coe, de voorzitter van de IAAF, had gedreigd de Keniaanse atleten uit te sluiten van de Olympische Spelen als nieuwe wetgeving op dopinggebied niet voor 2 mei zou worden goedgekeurd.