De Atletiekunie vaardigt een ploeg van 54 atleten af naar de EK in Amsterdam: 26 mannen en 28 vrouwen.

Het is de grootste equipe ooit van Nederland op een groot kampioenschap. Het toernooi vindt plaats van 6 tot en met 10 juli in het Olympisch Stadion.

De grootste blikvanger van de ploeg is Dafne Schippers, die uitkomt op de 100 meter en de 4x100 meter estafette. De Utrechtse is de regerend Europees kampioene op de 100 meter en met 10,83 seconden tot dusver ook de snelste van dit jaar in Europa.

Sifan Hassan is de uitgesproken favoriete op de 1500 meter. De wereldkampioene indoor heeft echter dit seizoen nog geen wedstrijden gelopen op de buitenbaan vanwege een dijbeenblessure.

Bij de mannen zijn geheide kandidaten voor eremetaal Churandy Martina op de 100 en 200 meter en Thijmen Kupers op de 800 meter.

Broersen

Bij de vorige EK, twee jaar geleden in Zürich, bestond de ploeg uit 43 atleten. Nederland eindigde toen op de vijfde plaats in het medailleklassement met drie keer goud, twee keer zilver en één bronzen plak.

Andere Nederlandse atleten die hoog op de Europese ranglijsten staan en daarmee ook in beeld zijn voor een medaille zijn Fabian Florant bij het hinkstapspringen, Liemarvin Bonevacia op de 400 meter, Abdi Nageeye op de halve marathon en Maureen Koster op de 5000 meter.

Susan Kuijken, die in Zürich brons veroverde op de 5000 meter, is ook een titelkandidate. De meerkampers Eelco Sintnicolaas, Nadine Broersen en Anouk Vetter kunnen normaal gesproken ook strijden om een podiumplaats.

Technisch directeur Ad Roskam heeft hoge verwachtingen. ''De EK in eigen land zijn een unieke gelegenheid op een unieke plaats."

"De atleten maken dit mogelijk maar één keer in hun loopbaan mee en dan ook nog in het Olympisch Stadion in de aanloop naar de Olympische Spelen. Met het grootste team ooit op een EK kijken we uit naar een uitverkocht stadion en de steun van ons thuispubliek. Dat gaat een mooi atletiekfeest worden", aldus Roskam.