Atletiek

Russische Isinbayeva wil niet onder IOC-vlag naar Spelen

Tweevoudig olympisch kampioene Yelena Isinbayeva wil alleen als Russin meedoen aan de Olympische Spelen.

De 34-jarige polsstokhoogspringster heeft geen zin om onder de olympische vlag uit te komen in Rio de Janeiro.

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft Russische atleten vanwege een groot dopingschandaal uitgesloten van deelname aan de Spelen.

''Maar ik ben een Russin'', zei Isinbayeva, de olympisch kampioene van Athene 2004 en Peking 2008. ''Ik heb een land en een vlag. Ik zie geen enkele reden om onder de vlag van het IOC mee te doen aan de Spelen.''

Russische atleten die kunnen bewijzen dat ze de afgelopen jaren zijn getest door landen met een erkend anti-dopingbeleid, mogen mogelijk toch naar Rio. Dat zal dan zijn onder de olympische vlag, net als tien vluchtelingen die niet voor hun eigen land kunnen uitkomen.

Rentree

Isinbayeva, die de IAAF-schorsing aan wil vechten bij de rechter, maakte maandag haar langverwachte rentree.

Na het behalen van de wereldtitel in 2013 deed de polsstokhoogspringster een stap terug en amper een jaar later werd ze voor de eerste keer moeder. De Russische hervatte daarna de training, omdat ze in Rio voor de derde keer olympisch goud wil pakken.

Isinbayeva moest haar rentree een paar keer uitstellen vanwege blessures, maar bij de nationale kampioenschappen in Cheboksary kwam de wereldrecordhoudster (5,06 meter) eindelijk weer in actie. Ze sprong moeiteloos over 4,50.

Lees meer over:
Tip de redactie