Atletiek

Trainer topatlete Dibaba opgepakt in dopingonderzoek

De Spaanse politie heeft de gerenommeerde trainer Jama Aden gearresteerd in een onderzoek naar dopinggebruik in de atletiek. De Somaliër heeft wereldtoppers onder zijn hoede, van wie de Ethiopische Genzebe Dibaba de bekendste is.

Dibaba is wereldkampioene en wereldrecordhoudster op de 1500 meter en een van de grootste concurrenten van de Nederlandse Sifan Hassan voor olympisch goud in Rio de Janeiro.

Een andere atleet uit de stal van Aden is Ayanleh Souleiman uit Djibouti, die afgelopen winter het wereldindoorrecord op de 1000 meter aanscherpte.

Aden heeft sinds drie jaar zijn intrek genomen in een hotel in Sabadell. Hij traint er een groep van zo'n twintig tot dertig atleten, afkomstig uit verschillende landen.

Volgens bronnen van de Spaanse krant El Pais is ook een Marokkaanse fysiotherapeut aangehouden en zijn in hotelkamers verboden middelen zoals epo gevonden. Het Spaanse EFE meldt dat artsen van de internationale atletiekfederatie IAAF de atleten aan dopingcontroles heeft onderworpen.

Onderzoek

De inval in het hotel maakte deel uit van een onderzoek dat de politie enkele weken geleden startte na tips van het Spaanse antidopingbureau.

In de dopingwetgeving van Spanje zijn straffen tot twee jaar cel mogelijk voor het in bezit hebben, aanbieden of verhandelen van doping.

Lees meer over:
Tip de redactie