UEFA tevreden over nieuwe opzet EK met 24 landen

De UEFA is tot nu toe tevreden over het EK met 24 landen en lijkt dan ook niet van plan om iets aan de opzet te gaan veranderen.

"Een groter aantal landen heeft de kwaliteit van het toernooi niet negatief beïnvloed", zei Giorgio Marchetti, hoofd competitiezaken van de UEFA, maandag. "Alle groepen liggen nog open, we zijn zeer verrast."

Vanuit de voetbalwereld was er de nodige kritiek over de nieuwe opzet met 24 landen. Voorheen waren dat er maar zestien en tot en met 1992 zelfs acht. 

Sommige deelnemende landen zouden op dit EK in Frankrijk weinig toevoegen aan het toernooi en enkele teams blijven na het spelen van de laatste wedstrijd in de groepsfase nog lang in onzekerheid of ze wel of niet door zijn naar de volgende ronde.

Dat laatste is bijvoorbeeld het geval bij Albanië, dat zondag met 0-1 van Roemenië wist te winnen en zo als derde eindigde in groep A. De vier beste nummers drie mogen door naar de achtste finales, waardoor de Albanezen woensdag pas weten of ze het toernooi mogen vervolgen.

Volgens Marchetti is dat juist iets positiefs. "Alle teams hebben nu tot de laatste speelronde kans om de volgende ronde te halen. Dat was eerder niet zo."

Lees meer over:
Tip de redactie