Voetbal

Gemiste strafschop Ronaldo komt Portugal duur te staan

Portugal is er zaterdagavond ook niet in geslaagd om de tweede groepswedstrijd op het EK te winnen. De Portugezen moesten in Parijs genoegen nemen met een doelpuntloos gelijkspel tegen Oostenrijk.

Cristiano Ronaldo miste in de 79e minuut een strafschop. De aanvoerder van de Portugezen schoot de bal tegen de paal.

Portugal kwam dinsdag ook niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen IJsland, waardoor de ploeg van bondscoach Fernando Santos nog alle zeilen moet bijzetten om de achtste finales te bereiken. 

De Portugezen sluiten woensdag de poulefase af tegen Hongarije, dat eerder op zaterdag met 1-1 gelijkspeelde tegen IJsland en met vier punten aan de leiding gaat in groep F. IJsland en Portugal volgen met twee punten. Oostenrijk is hekkensluiter met slechts één punt.

Ronaldo loste zaterdag Luis Figo af als recordinternational van Portugal. De 31-jarige sterspeler van Real Madrid speelde tegen Oostenrijk zijn 128e duel voor de nationale ploeg.

Kansen

Portugal had de tweede remise in Frankrijk aan zichzelf te wijten. De Portugezen kregen genoeg kansen, maar lieten die allemaal onbenut. De Oostenrijkse doelman Robert Almer toonde zich vaak een sta-in-de-weg.

Nani ondervond dat in de dertiende minuut als eerste. De gelegenheidsspits kwam na een mooie individuele actie oog in oog met Almer te staan, maar kreeg de bal niet langs de uitblinkende sluitpost.

Halverwege de eerste helft had Ronaldo alsnog voor de 1-0 moeten zorgen. De buitenspeler had de bal voor het intikken, maar schoof het leer naast het doel van Almer, die na een klein half uur spelen goed wegkwam toen Nani op de paal kopte.

Oostenrijk kon er weinig tegenover stellen. David Alaba zag vlak voor rust zijn vrije trap van de lijn gehaald worden door Vieirinha en in de openingsfase van de tweede helft redde Rui Patricio goed op een gevaarlijk afstandsschot.

Geluk

Daarna was het Portugal dat weer stevig aan de touwtjes trok. Ronaldo was opnieuw een paar keer dicht bij de openingsgoal, maar hij had het geluk niet aan zijn zijde. Zo kon Almer nog net zijn hand zetten tegen een hard schot met links van Ronaldo en kopte de vedette uit de daaropvolgende corner recht in de handen van de keeper.

Twaalf minuten voor tijd kreeg Ronaldo de beste kans van de wedstrijd. Hij mocht vanaf elf meter aanleggen nadat hij zelf door Martin Hinteregger onderuit was gehaald in het strafschopgebied. Almer dook naar de verkeerde hoek, maar werd wederom gered door de paal. 

Niet veel later vond Ronaldo wel het net, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel, waardoor Portugal opnieuw een tegenvaller kreeg te verwerken op dit EK.

Tip de redactie