Rusland wil voormalig hoofd dopinglaboratorium strafrechtelijk vervolgen

Justitie in Rusland is zaterdag een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Grigory Rodchenkov, de voormalig directeur van het dopinglaboratorium in Moskou.

Rodchenkov zou het belang van de staat hebben geschaad en zijn positie hebben misbruikt.

Het antidopingbureau WADA noemde Rodchenkov vorig jaar november de spil van een staatsgesteund dopingnetwerk in Rusland.

De arts werd vervolgens door de Russische autoriteiten gedwongen op te stappen en verhuisde naar de Verenigde Staten, waar hij uitgebreid zijn verhaal deed tegen ​The New York Times.

Dopingcocktail

Rodchenkov vertelde vorige maand onder meer dat tientallen Russische sporters, onder wie vijftien medaillewinnaars, doping kregen tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sochi.

De arts onthulde zelf een cocktail van drie dopingmiddelen te hebben bedacht. Die mengde hij met alcohol en gaf hij aan sporters. De Russische staat was volgens hem betrokken bij de hele operatie.

Volgens Rodchenkov vervingen leden van de geheime dienst besmette urinemonsters door schone exemplaren, die maanden eerder waren afgenomen. "Men vierde medailles van Russische atleten, maar op hetzelfde moment waren wij bezig om hun urine te vervangen. We waren heel goed voorbereid op de Spelen."

Justitie onderneemt actie tegen Rodchenkov daags nadat de internationale atletiekfederatie IAAF besloot de schorsing van de Russische atletiek voorlopig te handhaven.

Russische atleten zijn daardoor niet welkom op de EK in Amsterdam en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Tip de redactie