IOC en WADA scharen zich achter handhaven schorsing Russische atleten

Het internationaal olympische comité (IOC) en het mondiale antidopingagentschap WADA scharen zich achter het handhaven van de schorsing voor Russische atleten.

De internationale atletiekfederatie IAAF besloot vrijdag om de straf vanwege grootschalig dopinggebruik te handhaven, zodat Rusland niet kan deelnemen aan de EK atletiek in Amsterdam en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Vicevoorzitter John Coates van het IOC verwacht ook niet dat de schorsing snel wordt opgeheven. In theorie zou het olympisch comité dinsdag bij een bijeenkomst in Lausanne wel kunnen besluiten om de Russische atleten toch toe te laten in Brazilië. "Maar dat zou best vreemd zijn", aldus de Australiër.

Coates zette wel de deur op een kier voor Russische atleten die kunnen aantonen dat zij de afgelopen jaren niet zijn getest in Rusland, maar door andere landen met een erkend antidopingbeleid. Zij kunnen mogelijk onder een neutrale vlag meedoen in Rio.

WADA

Het WADA juicht eveneens toe dat de Russische atleten voorlopig geschorst blijven wegens het dopingschandaal. "We staan volledig achter die beslissing van de IAAF."

"Het is duidelijk dat er in Rusland eerst iets serieus moet veranderen", aldus voorzitter Craig Reedie. "Bij de regering, topambtenaren, atleten en begeleiders."

WADA legde vorig jaar november bloot dat in de Russische atletiek jarenlang systematisch doping is gebruikt, met steun van de staat en de veiligheidsdiensten. Rusland is er volgens de IAAF de afgelopen maanden onvoldoende in geslaagd het tij te keren.

Poetin

De Russische president Vladimir Poetin hoopt ondanks de klare taal van het IOC en het WADA dat Rusland toch wordt toegelaten in Brazilië. "Want het kan toch niet zo zijn dat zuivere atleten bestraft worden."

Volgens Poetin is de straf van de IAAF buiten alle proporties. "Natuurlijk is dit niet eerlijk. Wij zijn ook boos als we zien dat sporters doping gebruiken. Dan schorsen we ze. We zullen tegen doping blijven vechten."

Tip de redactie