Voetbal

Spanje door op EK na eenvoudige zege op Turkije

Spanje heeft zich vrijdag geplaatst voor de achtste finales op het EK. De regerend Europees kampioen was veel te sterk voor Turkije: 3-0.

Voor Turkije was het de tweede nederlaag op rij, nadat het land ook al ten onder ging tegen Kroatië. De ploeg van bondscoach Fatih Terim kan hoogstens nog derde worden in groep D.

Spanje strijdt dinsdag in Bordeaux met Kroatië om de groepswinst. Een punt volstaat voor de Spanjaarden, omdat Kroatië eerder op vrijdag de zege weggaf tegen Tsjechië (2-2).

De equipe van keuzeheer Vicente Del Bosque had na het povere optreden in de openingswedstrijd tegen Tsjechië wat goed te maken. Verdediger Gerard Piqué voorkwam toen maar net puntenverlies.

Tegen de Turken begonnen de Spanjaarden voortvarender. Dat leverde onder meer een aardige kans op voor Piqué, die na een hoekschop over kopte.

Morata

Del Bosque gaf Alvaro Morata opnieuw het vertrouwen in de punt van de aanval. De spits van Juventus bewees in de 34e minuut waarom. Hij kopte uit een voorzet van Nolito fraai de 1-0 achter de kansloze doelman Volkan Babacan. 

Nolito verdubbelde de voorsprong vlak daarna. De aanvaller van Celta de Vigo kreeg de bal na een pass van Cesc Fabregas ietwat gelukkig mee en rondde al wegglijdend af.

Tot de openingstreffer deden de Turken best aardig mee. Het elftal van Terim speelde gedisciplineerd en gaf weinig weg. 

Aanvallend had Turkije echter niet zoveel in te brengen, ondanks het meespelen van Burak Yilmaz. De spits keerde terug in de basis, nadat hij tegen de Kroaten nog op de bank moest beginnen.

Turkije hoopte in de tweede helft nog wat terug te kunnen doen. Terim bracht bijvoorbeeld oud-Feyenoorder Nuri Sahin, maar na een sprankelende aanval zorgde Morata al direct voor 3-0.

Uitfluiten

Aan die treffer zat wel een flinke buitenspellucht. Het had er namelijk alle schijn van dat Jordi Alba achter de verdediging stond, toen hij fraai werd aangespeeld door Andres Iniesta. Alba bood vervolgens Morata een niet te missen kans.

De Spaanse overmacht zinde het Turkse publiek niet bepaald. Met name spelmaker Arda Turan moest het ontgelden. De middenvelder van FC Barcelona werd door zijn landgenoten op de tribune uitgefloten.

Op dat moment had Spanje het tempo al uit de wedstrijd gehaald, al dook de ploeg zo nu en dan gevaarlijk op voor het doel van Babacan.

Een eretreffer zat er voor de Turken niet in. Del Bosque kon het zich zelfs veroorloven belangrijke spelers als David Silva en Fabregas rust te geven, met het oog op de rest van het toernooi.

Tip de redactie