Voetbal

Kroatië verspeelt in blessuretijd zege tegen Tsjechië

Kroatië heeft vrijdag verzuimd zich vroegtijdig te plaatsen voor de achtste finales op het EK. De Kroaten verspeelden in hun tweede groepswedstrijd in Saint-Étienne een 2-0 voorsprong tegen Tsjechië: 2-2.

Voormalig PEC Zwolle-spits Tomas Necid zorgde in de blessuretijd van het duel vanaf elf meter voor het gelijkspel.

Ivan Perisic en Ivan Rakitic hadden Kroatië binnen het uur op een 2-0 voorsprong gezet. Milan Skoda was ruim tien minuten voor tijd verantwoordelijk voor de aansluitingstreffer.

Kroatië staat met vier punten op de tweede plaats in poule D. De Kroaten wonnen eerder met 1-0 van Turkije, terwijl Tsjechië met dezelfde cijfers verloor van Spanje, dat later op vrijdag met 3-0 won van de Turken en dus aan de leiding gaat in de groep. 

De wedstrijd tussen Kroatië en Tsjechië lag in de slotfase ongeveer vijf minuten stil nadat ogenschijnlijk Kroatische fans vuurwerk op het veld hadden gegooid. Ook braken er rellen uit in het supportersvak van de Kroaten.

Bij Kroatië was er een basisplaats weggelegd voor Darijo Srna. De aanvoerder van de Kroaten verloor afgelopen week zijn vader en was donderdag aanwezig op diens begrafenis. Srna hield het niet droog tijdens het volkslied van Kroatië.

Storm

De ploeg van bondscoach Ante Cacic begon goed aan de wedstrijd en zette Tsjechië gelijk flink onder druk. Het leverde een kansje op voor Milan Badelj, maar de middenvelder schoof de bal na een kluts naast.

Daarna ging de storm van Kroatië liggen en duurde het even voordat er weer een kans te noteren viel. Halverwege de eerste helft kon Perisic een voorzet van Mario Mandzukic net niet binnen tikken. 

De Tsjechische doelman Petr Cech moest in de 36e minuut wel handelend optreden bij een poging van Rakitic. Een minuut later was het wel raak. Perisic schoot de bal na een goede onderschepping van Badelj tegendraads achter de kansloze Cech: 1-0.

Tsjechië leek van slag en ontsnapte vlak voor rust ook nog aan de 2-0. Domagoj Vida had die op zijn schoen, maar de verdediger van de Kroaten wist het net niet te vinden in kansrijke positie.

Veldoverwicht

Ook in de tweede helft had Kroatië een groot veldoverwicht. Tsjechië kwam er niet aan te pas en had grote moeite om in de buurt van het vijandelijke doel te komen. Pavel Kaderabek was in de 54e minuut nog enigzins gevaarlijk met een gesmoord schot.

Aan de andere kant was het in de 59e minuut wel raak. Rakitic profiteerde van geklungel in de Tsjechische defensie en stifte op fraaie wijze de 2-0 binnen. Kroatië kreeg gelijk daarna wel een tegenvaller te verwerken. Sterspeler Luka Modric moest naar de kant met een op het oog lichte liesblessure.

Het veranderde aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. Kroatië verzuimde zelfs verder weg te lopen. Mandzukic schoot van dichtbij over. Uit het niets kwam Tsjechië in de 79e minuut wel terug tot 2-1. Op aangeven van Tomas Rosicky kopte invaller Skoda knap raak.

Het zorgde voor een spannende slotfase, ook omdat een van richting veranderd schot van Marcelo Brozovic naast het doel van Cech verdween. Kroatië kreeg in de extra tijd de rekening gepresenteerd voor alle missers. Necid, die pas vier minuten in het veld stond, mocht vanaf elf meter aanleggen na een domme handsbal van Vida en faalde niet.

Tip de redactie