Wielrennen

Groenewegen sprint naar zege in Ster ZLM Toer

Dylan Groenewegen heeft vrijdag de derde etappe van de Ster ZLM Toer op zijn naam geschreven.

Na 210 kilometer, met start en finish in het Limburgse Buchten, was de 22-jarige renner van Lotto-Jumbo de sterkste in de eindsprint van het peloton.

Groenewegen versloeg met veel overtuiging de Belgen Timothy Dupont en Sean De Bie. De laatste is de nieuwe leider in het klassement. De Bie loste Jos van Emden, ploeggenoot van Groenewegen, af als koploper in de algemene rangschikking.

In het tweede deel van de etappe, onder regenachtige omstandigheden en met enkele lastige Limburgse beklimmingen, trachtten Wout Van Aert (wereldkampioen veldrijden), Peter Lenderink en Sjoerd van Ginneken gezamenlijk naar de finish te rijden.

Een voorsprong van bijna drie minuten brokkelde echter geleidelijk af. Op tien kilometer voor de finish was het met de vluchtpoging gedaan en konden de ploegen met de sprinters zich gaan manifesteren.

Groenewegen bleek vrijdag over het sterkste eindschot te beschikken. Ook de Duitse topsprinter André Greipel moest op de laatste meters zijn meerdere erkennen in de jonge blikvanger van Lotto-Jumbo. Hij zorgde voor de derde Nederlandse zege op rij in deze editie van de Ster ZLM Toer, na voorgaande overwinningen van Wesley Kreder en Van Emden.

Groenewegen behaalde in Buchten alweer zijn zesde seizoenszege. Afgelopen zondag schreef hij de Duitse eendagskoers Rund um Köln op zijn naam.

Route du Sud

Nairo Quintana greep de macht in de Route du Sud. De klimmer van Movistar schreef vrijdag de tijdrit over 13,4 kilometer, met onderweg een paar klimmetjes, op zijn naam. Quintana nam tevens de leiding in het algemeen klassement over van de Franse sprinter Bryan Coquard, die de eerste twee etappes had gewonnen.

Coquard sprintte donderdag in Bessières naar de winst in de openingsrit en was vrijdag ook de beste in de korte ochtendetappe, over ruim 92 kilometer. Later op de dag moesten de renners een korte tijdrit afleggen, met start en finish in Albi. Quintana was daarin verrassend de snelste.

De Colombiaan, geen specialist in het werk tegen de klok, troefde de Fransman Sylvain Chavanel af. Chavanel moest zes seconden toegeven op Quintana. De Spanjaard Imanol Erviti werd derde op zeventien tellen.

Tip de redactie