NIJVERDAL - De wielrenners en ander personeel van de BankGiroLoterij-ploeg staan op straat. Manager Arend Scheppink meldde maandag dat hij er niet in is geslaagd een opvolger te vinden voor de hoofdsponsor die het na vijf jaar voor gezien houdt in het wielerpeloton.

De bazen van BankGiroLoterij kondigden eind vorig jaar al aan dat 2004 het laatste seizoen zou worden. Scheppink ging op zoek naar een vervanger waarmee hij, samen met de bijdragen van co-sponsors, de ploeg ook in 2005 draaiende zou kunnen houden. Na weer een mislukt contact staakte hij maandag zijn pogingen. "Maar geïnteresseerden mogen zich altijd bij me melden."

Door het wegvallen van de ploeg moeten negen Nederlandse renners, onder wie Addy Engels, Rudie Kemna en Remco van der Ven op zoek naar een andere werkgever. Matthé Pronk en Frank van Dulmen vonden al elders onderdak. Pronk rijdt volgend jaar voor het Belgische Mr.Bookmaker, Van Dulmen stapt over naar het tradeteam 3 van Rabobank. Ook vier Deense renners, de ploegleiders Jelle Nijdam en Piet Hoekstra, vijf personeelsleden en twee freelancers zijn werkloos.

Nieuwe ploeg

"Het wordt moeilijk om nog een nieuwe ploeg te vinden, ook al omdat ik nog wel eisen heb", reageerde voormalig Nederlands kampioen Kemna maandag. "Ik ben 37 en wil geen volledig programma meer rijden. Ik kon me bij deze ploeg richten op Nederlandse wedstrijden, ik ben geen renner voor etappekoersen."

Kemna, die desnoods als amateur verder gaat, vindt het zonde dat de tweede wielerploeg van Nederland definitief verdwijnt. "Niet zo zeer voor mij als wel voor de jonge jongens die de kans kregen aan het profmetiér te wennen."

Onzekerheid

Collega Engels verkeerde al eens eerder in onzekerheid over zijn toekomst toen hij eind 2003 bij Rabobank niet meer in aanmerking kwam voor een contract. Toen zei hij nog enigszins laconiek dan maar voor de klas te gaan staan, de 27-jarige Drent heeft het pabo-diploma op zak.

"Maar dat is natuurlijke makkelijker gezegd dan gedaan", zei hij maandag met nog minder positieve vooruitzichten dan een jaar geleden. Er is vage interesse, niet meer dan dat. Ik wil er nu niet dramatisch over doen omdat ik nog hoop op een ploeg. Maar het zal zeker een serieuze klap voor me zijn als het echt over is."

Scheppink sprak al net zo van een klap. "In het gezicht van de Nederlandse wielersport", zei de manager, die zes jaar met een professionele wielerploeg actief was; de eerste twee jaar met Batavus als hoofdsponsor, daarna met BankGiroLoterij. De ploeg beleefde in 2003 een topjaar met 25 overwinningen en de eerste plaats in de ranglijst van de tradeteams 2, de eerste divisie van het wielrennen.

Leegloop

Aan het einde van dat seizoen voltrok zich een leegloop. Zes renners, onder wie grote namen als Bart Voskamp en Gerben Löwik, vertrokken samen met ploegleider Johan Capiot naar het Belgische Chocolade Jacques. Bram Schmitz koos voor T-Mobile.

Scheppink ging noodgedwongen verder met een sterk verjongde ploeg. "Ook in die vorm hadden wij absoluut bestaansrecht. We waren een tussenstation, waar bijvoorbeeld een renner als Gerben Löwik zich heeft kunnen ontwikkelen. Ook met Bram Schmitz hebben we een talent voortgebracht."

Zijn pogingen bedrijven te strikken strandden telkens weer. Dan was er sprake van een toch niet zo betrouwbare Italiaanse firma, dan was er net een wisseling van de wacht in de top van het bedrijf dat Scheppink had weten te interesseren voor de wielersport.

Grote teleurstelling

Donderdagavond meende hij nog rond te zijn met een Belgische geldschieter. "Maar ze bleken net een concurrent te hebben overgenomen en het geld was op." Scheppink gaf het uiteindelijk op, moedeloos. "Ik heb het hele jaar op de kant gefietst", zei hij maandag beeldend. "Ik ben op. Dit is een grote teleurstelling."