Italië plaatst zich voor achtste finales EK na zege op Zweden

Italië heeft zich vrijdag geplaatst voor de achtste finales van het EK door Zweden te verslaan in de tweede groepswedstrijd: 1-0.

In een pover duel zonder veel kansen schoot Eder de Italianen twee minuten voor tijd naar de volgende ronde. 

Door de zege komt Italië op zes punten te staan in groep E, waarmee het als tweede land zeker is van een plek bij de laatste zestien. Eerder bereikte Frankrijk al de achtste finales.

Zweden staat in poule E tweede met één punt. Groepsgenoten Ierland (één punt) en België (nul punten) nemen het zaterdag tegen elkaar op. 

Oud-Feyenoorders Graziano Pellè en John Guidetti begonnen in de basis bij respectievelijk Italië en Zweden. Pellè werd al na zestig minuten gewisseld, Guidetti werd na 85 minuten vervangen door voormalig PSV'er Marcus Berg.

Dreiging

Zweden speelde vorige week met 1-1 gelijk tegen Ierland en moest dus winnen om goede kans te houden op de volgende ronde.

De ploeg van Zlatan Ibrahimovic toonde in de eerste helft dan ook de meeste dreiging. Dat zorgde voor enkele hectische momenten in het strafschopgebied van Italië, maar echte kansen ontbraken. 

Ibrahimovic was weliswaar dicht bij de 1-0 met een kopbal, maar de spits stond in buitenspelpositie. Italië stelde daar een zwak afstandsschot tegenover.

Parolo

Ook in de tweede helft waren de kansen op één hand te tellen. Ibrahimovic leek Zweden twintig minuten voor tijd op voorsprong te zetten, maar de spits schoot van dichtbij hoog over. Hij stond bovendien buitenspel.

Zweden drong weliswaar het meeste aan, maar de grootste kans van de wedstrijd was uiteindelijk voor Italië. Marco Parolo zag zijn kopbal vijf minuten voor tijd echter op de lat belanden.

Even later kwam Italië alsnog tot scoren. Na een goede passeeractie schoot Eder de bal aan de rand van het strafschopgebied fraai in de verre hoek. Italië is zeker van een plek in de knock-outfase, terwijl de kansen van Zweden flink zijn geslonken.

Tip de redactie