KNVB stelt Van Breukelen aan als technisch directeur

De KNVB heeft Hans van Breukelen aangesteld als technisch directeur. De 59-jarige oud-keeper heeft een contract getekend voor drie jaar, zo bevestigde de voetbalbond vrijdag.

Van Breukelen gaat per 1 juli aan de slag en gaat deel uitmaken van het directieteam van de KNVB.

''Een uitdagende opdracht in een tijd waarin het Nederlandse voetbal veel te winnen heeft'', aldus Van Breukelen, die de zorg krijgt over het realiseren van de voetbaltechnische doelstellingen in zowel topsport als breedtesport.

Daarnaast wordt hij verantwoordelijk voor de samenhang binnen het vertegenwoordigend voetbal, talentontwikkeling en opleidingen, aldus de KNVB in een verklaring.

"Deze functie haalt het gevoel in me naar boven dat ik herken uit mijn tijd als actief sportman. Ik ga binnen de KNVB werken aan het verder optimaliseren van een klimaat waarin onze voetballers zich goed voelen en geprikkeld worden; een topsportklimaat. Ik heb er veel zin in", zei Van Breukelen.

Verdedigen

De oud-keeper weet hoe hij het Nederlandse voetbal naar een hoger niveau wil tillen. "Uit alle onderzoeken blijkt dat Nederlandse teams fysiek niet zo sterk zijn als andere teams. Ook schieten we in de mentaliteit iets te kort. Kort samengevat zijn met name het verdedigen en de teamgeest aandachtspunten. Daar gaan we aan werken."

Van Breukelen stopt als lid van de raad van commissarissen bij PSV, de club waarmee hij in 1988 als doelman de Europa Cup I won. Direct daarna behaalde hij met het Nederlands elftal de Europese titel. Van Breukelen zat sinds 1 juli 2010 in de raad van commissarissen.

Als doelman kwam Van Breukelen verder uit voor FC Utrecht en Nottingham Forest. Na zijn spelersloopbaan werkte de 73-voudig international onder meer als technisch directeur bij FC Utrecht, was zelfstandig ondernemer en gaf managementstrainingen.

Video: Reactie Van Breukelen op zijn aanstelling

Van Oostveen

Van Breukelen kwam maandag tot overeenstemming over zijn contract op het bondsbureau in Zeist. De KNVB zocht voor de nieuwe functie iemand die een rijke loopbaan als speler of trainer heeft gehad. Gerard Nijkamp, technisch directeur bij PEC Zwolle en de andere kandidaat voor de functie, zou om die reden zijn afgezegd.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de bond, is verheugd met de aanstelling van Van Breukelen. "Hans past precies in het profiel dat we voor de functie van technisch directeur hebben geschreven. Hij is een winnaar en heeft in het voetbal ervaring als topsporter, manager en bestuurder."

"Zijn analytisch vermogen is uitstekend. En hij heeft bewezen in de organisaties waarvoor hij in actie kwam, dat hij een verbinder is. Wij hebben alle vertrouwen in hem", aldus Van Oostveen.

Van Gaal

De KNVB benaderde eerder Louis van Gaal voor de functie. De 64-jarige trainer, die vorige maand ontslagen werd bij Manchester United, bedankte echter voor het aanbod.

Momenteel heeft de KNVB nog geen technisch directeur in dienst, maar directeur betaald voetbal Bert van Oostveen liet bij zijn herbenoeming in december al weten dat de bond wel nadenkt over een dergelijke functie. "We gaan onze structuur opnieuw bekijken. De functie van technisch directeur komt ook aan bod."

De KNVB kreeg na de mislukte EK-voorronde veel kritiek vanwege de afwezigheid van een technisch directeur en bekende oud-topvoetballers in de leiding en raad van commissarissen

Lees meer over:
Tip de redactie