Voetbal

Noord-Ierland boekt tegen Oekraïne eerste zege op EK

Noord-Ierland heeft donderdagavond de eerste zege van het EK geboekt. De ploeg van Michael O'Neill won in Lyon met 2-0 van Oekraïne, dat uitgeschakeld is.

Gareth McAuley tekende vlak na rust voor de openingstreffer. De 36-jarige verdediger kopte een voorzet uit een vrije trap tegendraads binnen. Diep in de blessuretijd zorgde Nial McGinn nog voor de 2-0.

Het doelpunt van McAuley was de eerste treffer van Noord-Ierland dit EK. De eerste groepswedstrijd van het toernooi werd met 1-0 verloren van Polen.

Noord-Ierland heeft nu evenveel punten als groepsgenoten Duitsland en Polen, die elkaar later op de avond in evenwicht hielden: 0-0. Door die uitslag is Oekraïne als eerste land dit toernooi uitgeschakeld.

Oekraïne-Noord-Ierland in beeld

Pover

Noord-Ierland en Oekraïne moesten dan ook winnen om een goede kans te houden op een plek in de achtste finales, maar het belang van de wedstrijd had geen goede invloed op de kwaliteit. De eerste helft was pover en de kansen spaarzaam.

Noord-Ierland toonde de meeste dreiging en werd zo nu en dan gevaarlijk. De grootste kans was voor Craig Cathcart, maar de verdediger zag zijn kopbal uit een corner rakelings langs de kruising vliegen.

Oekraïne stelde daar een schot van Yaroslav Rakitskiy tegenover. De matige inzet van de verdediger was echter een prooi voor doelman Michael McGovern.

Na een slappe eerste helft kwam Noord-Ierland na enkele minuten spelen in de tweede helft al op voorsprong. McAuley kopte knap raak uit een vrije trap.

Vlak na de openingstreffer kreeg Oekraïne al een goede kans op de gelijkmaker, maar McGovern stond op de goede plek om de 1-1 te voorkomen.

Gestaakt

Een kwartier na rust besloot scheidsrechter Pavel Kralovec het duel in Lyon stil te leggen wegens onweer en hagel. Na slechts een minuut werd het spel weer hervat.

Oekraïne kwam na de openingstreffer vaker voor het doel van Noord-Ierland en kreeg ook meer kansen, maar het vizier stond niet op scherp. Zo schoot Viktor Kovalenko vanaf de rand van het strafschopgebied rakelings langs de paal.

Enkele hectische momenten voor het doel van Noord-Ierland ten spijt, slaagde Oekraïne er niet meer in om te scoren. Noord-Ierland maakte na 96 minuten zelfs nog de 2-0 en houdt uitzicht op de volgende ronde.

Tip de redactie