Wielrennen

Van Emden troeft Phinney af in proloog Ster ZLM Toer

Jos van Emden heeft woensdagavond de proloog van de Ster ZLM Toer gewonnen.

De 31-jarige renner van Lotto-Jumbo legde het parcours van 6,4 kilometer in Goes af in 7 minuten en 23 seconden.

Daarmee was Van Emden drie seconden sneller dan de Amerikaanse kopman Taylor Phinney van BMC. De Zwitser Stefan Küng, eveneens van BMC, werd derde.

Voor van Emden is het de zesde profzege uit zijn loopbaan en zijn eerste winst dit seizoen. De zege is een revanche voor zijn mislukte openingstijdrit in de Giro d'Italia, toen hij onderuit gleed in een bocht in Apeldoorn.

De winnaar vermoedt dat hij in de slotfase van de korte tijdrit in Goes het verschil heeft gemaakt. "Ik had aan het eind nog wat over om alles te geven. Juist dat laatste stuk was het lastigst. Winnen doe ik niet zo vaak, ik ben hier dan ook heel blij mee."

Leiderstrui

De Ster ZLM Toer is een echte sprinterskoers door België en Nederland en duurt nog tot en met zondag. André Greipel was vorig jaar de eindwinnaar. Van Emden hoopt de gele leiderstrui zo lang mogelijk te houden. "Dat moet donderdag lukken. Maar je weet nooit. Ik geniet hier eerst goed van."

Zijn ploegleider Nico Verhoeven kondigde ook aan dat Lotto-Jumbo de leiderstrui gaat verdedigen. "We gaan hem niet zomaar weggegeven. Het team is goed en wat we nu hebben willen we zolang mogelijk houden."

Lees meer over:
Tip de redactie