Atletiek

WADA vindt weer 52 positieve dopingtests Russische atleten

Het mondiale antidopingagentschap WADA heeft woensdag bekendgemaakt dat er in het afgelopen halfjaar nog eens 52 positieve tests zijn afgeleverd door Russische atleten.

Daarnaast waren er liefst 111 overtredingen met de zogenoemde 'whereabouts'. Dat betekent dat een atleet niet aanwezig was op een vooraf bepaalde locatie. Ook dat kan tot een schorsing leiden.

Het WADA deed sinds november onderzoek naar de Russen, nadat het Russisch antidopingbureau werd geschorst omdat er door het bureau veel met dopingtests was gesjoemeld.

Russische atleten zijn nog altijd geschorst voor internationale wedstrijden. De mondiale atletiekbond IAAF beslist vrijdag of atleten uit Rusland naar de Olympische Spelen mogen. Dat gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst in Wenen.

Volgens het WADA had de lijst met dopingovertredingen nog veel langer kunnen zijn. Zo zouden veel atleten op het laatste moment af hebben gezegd voor wedstrijden, om zo de dopingcontrole te ontlopen.

Ampul

Daarnaast verhaalt het WADA in het woensdag uitgebrachte rapport over een atlete die controleurs om de tuin wilde leiden. Zij had een soort ampul bij zichzelf ingebracht, waarin ze schone urine had opgeslagen. Die urine belandde echter op de grond en niet in het potje.

De atlete gooide het spul daarop in de prullenbak en probeerde de controleur om te kopen. Ze leverde uiteindelijk toch een plasje in, waarin afwijkende waarden werden gevonden.

Lees meer over:
Tip de redactie