Doping

Rechter staat in hoger beroep analyse bloedzakken toe in zaak-Fuentes

Een Spaanse rechter heeft dinsdag in hoger beroep alsnog toegestaan dat de 211 bloedzakken in de zaak-Fuentes onderzocht mogen worden door antidopingbureaus.

Het oordeel komt drie jaar nadat een rechter besloot dat de zakken vernietigd moeten worden. De internationale wielerunie UCI en het mondiale antidopingagentschap WADA gingen tegen die uitspraak in beroep.

Door het bloed te vergelijken met al beschikbaar materiaal van sporters hopen WADA en de UCI achter de identiteit van alle klanten van dopingarts Eufemiano Fuentes te komen.

Het is onwaarschijnlijk dat de sporters nog gestraft kunnen worden, omdat de verjaringstermijn van de zaak is verstreken.

Celstraf

Gynaecoloog Fuentes was de spil in de dopingzaak Operación Puerto. Bij een inval in 2006 in zijn praktijk werden de bloedzakken in beslag genomen.

De Spanjaard paste illegale bloedtransfusie toe en mocht een groot aantal topsporters, voornamelijk wielrenners, tot zijn klanten rekenen. In april 2013 kreeg Fuentes een celstraf van één jaar opgelegd.

In Barcelona worden momenteel de 211 bloedzakken uit de zaak bewaard.

Vijf wielrenners zijn bestraft voor hun aandeel in Operación Puerto: Jan Ullrich, Ivan Basso, Alejandro Valverde, Michele Scarponi en Jörg Jaksche.

Tip de redactie