Brazilië uitgeschakeld in eerste ronde Copa America

Voor Brazilië is de jubileumeditie van de Copa America uitgedraaid op een enorme deceptie. De ploeg van bondscoach Carlos Dunga is na het 1-0 verlies zondag in Foxborough tegen Peru al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Het is voor het eerst sinds 1987 dat de 'Seleção' de groepsfase van het Zuid-Amerikaanse titeltoernooi niet heeft overleefd.

De vijfvoudig wereldkampioen wist de Copa America liefst acht keer te winnen, maar kwam tijdens de vorige twee edities ook al niet verder dan de kwartfinales. 

Brazilië kan zich nu gaan richten op het olympisch voetbaltoernooi in augustus in Rio de Janeiro. De ploeg moet daar aantreden met spelers die op of na 1 januari 1993 geboren zijn, aangevuld met drie dispensatiespelers.

Neymar zal een van die drie spelers zijn. De 24-jarige aanvaller van FC Barcelona liet daarom de Copa America schieten.

Brazilië-Peru in beeld

Omstreden goal

Brazilië was de Copa America begonnen met een teleurstellend gelijkspel tegen Ecuador (0-0). Vervolgens walste de ploeg van Dunga wel met 7-1 over Haïti heen, maar tegen Peru ging het zondag mis. Feyenoord-middenvelder Renato Tapia kwam bij Peru als invaller in het veld.

Het enige doelpunt van de wedstrijd, een kwartier voor tijd gemaakt door invaller Raúl Ruidiaz, was wel bijzonder omstreden.

De Peruaan leek de bal met zijn hand in het doel te werken, maar dat ontging de arbitrage. Na lang overleg besloot de scheidsrechter het doelpunt toe te kennen, tot woede van de Brazilianen.

"Hij sloeg de bal in het doel'', mopperde verdediger Miranda na afloop. ''Maar de scheidsrechter zag het niet.''

Ecuador-Haïti

In de andere wedstrijd in groep B was Ecuador zondag veel te sterk voor Haïti. Het werd 4-0 in East Rutherford, mede door twee doelpunten van West Ham United-aanvaller Enner Valencia. Jaime Ayovi en Christian Noboa maakte de andere twee goals.

Door de zege werd Ecuador met vijf punten tweede in de groep en gaat het door naar de kwartfinales, net als groepswinnaar Peru met zeven punten. Brazilië bleef op vier punten staan en Haïti werd puntloos laatste.

Peru speelt in de kwartfinale tegen Colombia, de nummer twee van groep A achter de Verenigde Staten. Het gastland treft Ecuador.

Tip de redactie