Payet bezorgt Frankrijk late zege op Roemenië in openingsduel EK

Frankrijk is vrijdag het EK voetbal in eigen land goed begonnen. De Fransen waren in het Stade de France in Parijs met 2-1 te sterk voor Roemenië.

Dimitri Payet nam in de 89e minuut de winnende treffer voor zijn rekening. De middenvelder knalde de bal van zo'n twintig meter met links in de kruising.

Olivier Giroud was in de 58e minuut verantwoordelijk voor de openingstreffer. Roemenië kwam zeven minuten later door een benutte strafschop van Bogdan Stancu verrassend op gelijke hoogte.

Door de zege gaat Frankrijk logischerwijs aan de leiding in groep A. Het andere duel in de poule gaat zaterdag tussen Albanië en Zwitserland.

Frankrijk mocht van geluk spreken dat het de openingsfase van de wedstrijd zonder tegendoelpunten doorkwam. Al in de vierde minuut had Stancu Roemenië op voorsprong moeten zetten, maar de aanvalsleider schoot uit een corner van dichtbij op de benen van doelman Hugo Lloris. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Florin Andone rakelings over.

Frankrijk kwam na tien minuten wat beter in de wedstrijd. Het leverde gelijk twee goede kansen op. Eerst kopte Giroud naast op aangeven van uitblinker Payet, waarna Antoine Griezmann met het hoofd de paal raakte na matig uitverdedigen van Roemenië.

Moeite

Vervolgens speelde het spel zich voornamelijk af op het middenveld. Frankrijk had moeite om een gaatje te vinden in de hechte Roemeense defensie en kansen voor 'Les Blues' waren lange tijd dan ook schaars.

Voor rust waren Griezmann en Giroud nog wel dicht bij de openingstreffer. Eerstgenoemde schoot na goed voorbereidend werk van Payet hard naast en de spits van Arsenal kopte uit een corner in vrijstaande positie over.

Ook in de tweede helft was de eerste grote kans voor Roemenië. Stancu probeerde Lloris te verschalken met een halve omhaal, maar raakte de bal verkeerd, waardoor de bal naast het doel verdween.

Daarna was Frankrijk weer aan zet. Roemenië kwam even niet onder de Franse druk uit en het wachten was dan ook op de 1-0. Giroud en Paul Pogba hadden die op de schoen, maar Ciprian Tatarusanu wist zijn doel tot twee keer toe schoon te houden.

Hoofdrol

Frankrijk kwam ruim een halfuur voor tijd alsnog op voorsprong. Ditmaal was er een negatieve hoofdrol weggelegd voor Tatarusanu. De Roemeense keeper liet zich in de lucht eenvoudig kloppen door Giroud: 1-0.

Lang kon Frankrijk niet van die voorsprong genieten en dat was te danken aan Patrice Evra. De linksback beging een domme overtreding in het strafschopgebied, waarna scheidsrechter Viktor Kassai niets anders kon doen dan een strafschop toekennen. Stancu vond nu wel het net.

De openingswedstrijd leek in een teleurstelling te eindigen voor Frankrijk, omdat het slotoffensief aanvankelijk geen grote mogelijkheden opleverde. Payet liet de Fransen vlak voor tijd alsnog juichen.

Tip de redactie