DEN HAAG - Voor het eerst in de historie van het betaald voetbal is een wedstrijd gestaakt wegens kwetsende spreekkoren. Arbiter Temmink hield zaterdagavond ADO Den Haag - PSV (0-2) na tachtig minuten voor gezien omdat een deel van de Haagse aanhang zich op schandalige wijze misdroeg. Op last van burgemeester Deetman werd het duel definitief gestaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Tweede Kamer reageerde zondag met afschuw op de gebeurtenissen in het Zuiderpark. De fracties van CDA, D66 en VVD waren tevreden over het optreden van Temmink, die in hun ogen "een daad heeft gesteld".

Videobeelden

ADO Den Haag, dat verwacht maandag aan de hand van videobeelden minimaal dertig raddraaiers te kunnen identificeren, moet vrezen voor een zware straf. De eredivisieclub had net een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal binnen wegens spreekkoren tijdens het thuisduel tegen Ajax. Dat voorstel houdt in dat ADO twee wedstrijden in het Zuiderpark zonder publiek speelt en in de uitwedstrijd tegen Ajax geen eigen aanhang mag meenemen.

VVD

VVD-Kamerlid Rijpstra noemde de gebeurtenissen bij ADO "een trieste dag voor het voetbal". Volgens hem heeft Temmink het enig juiste gedaan. "Het moet iedereen duidelijk worden dat het de overheid menens is in de bestrijding van soortgelijke incidenten." Rijpstra verwacht dat de oude discussie over de invoering van de persoonsgebonden kaart zal oplaaien.

D66

D66-leider Dittrich was het ook eens met het staken van het duel. "Op een gegeven moment moet je een streep zetten. Atsma van het CDA pleitte opnieuw voor een meldingsplicht voor voetbalvandalen. Hij wil zo'n plicht wettelijk vaststellen, maar het kabinet houdt tot nu toe zo'n maatregel tegen. Volgens de CDA'er moeten overheid en clubs eensgezind de harde kern stevig aanpakken.

Deetman

Burgemeester Deetman, zelf niet aanwezig in het Zuiderpark, stelde zaterdagavond een daad door ADO - PSV definitief te staken. "De supporters van ADO waren evident uit op rellen. Dat bleek al voor de wedstrijd uit de bekogeling van de bussen met PSV-supporters. Tijdens de wedstrijd waren vele fans op weg naar andere vakken op de Zuid- en Oosttribune."

Volgens Deetman liepen ook de bestuursleden en de sponsors van ADO gevaar. "Er waren lieden bezig om de deuren naar de officiële ruimten van de club te forceren. Toen ik dat hoorde, was het voor mij einde oefening." Hij gaat zich de komende week beraden over de kwestie en de gevolgen voor ADO.

Waarschuwingen

Ondanks waarschuwingen van de stadionspeaker bleven Haagse supporters kwetsende liedjes zingen: "Temmink is de hoer van PSV" en "Hamas, Hamas, Temmink aan het gas.". De scheidsrechter gaf na afloop uitleg. "Hier leen ik me niet voor, dit pik ik niet. Als je geen lef hebt en je niet durft in te grijpen, maak je het jezelf allemaal nog moeilijker. Voetbal is een prachtig spel. Zoveel mensen genieten ervan. Maar zo gaat dit mooie spel wel kapot."

Temmink

Temmink besloot het duel in de tachtigste minuut alsnog te staken. "De maat was toen voor mij vol. Ik werd met een ziekte in verband gebracht waar heel veel mensen aan lijden en dood aan gaan. "Hamas Hamas, Temmink aan het gas", is voor mij ook ontoelaatbaar. Zonder het overleg voor de wedstrijd had ik het duel al eerder onderbroken."

De KNVB steunde het besluit om het duel te staken. "Het is een correcte beslissing, helemaal in lijn met het nieuwe protocol. De KNVB juicht dit toe', stelde directeur Kesler." Het geplaagde bestuur van ADO Den Haag toonde eveneens begrip.

"Ik kan de beslissing van burgemeester Deetman helemaal begrijpen", aldus Ruurd de Boer, voorzitter van de Raad van Commissarissen van ADO Den Haag. Eerder dit seizoen kwam ADO wegens kwetsende spreekkoren van supporters al negatief in het nieuws. Tijdens het duel met Ajax op 12 september (3-3) moest Rafael van der Vaart het ontgelden. Zijn vriendin werd de gehele wedstrijd voor hoer uitgemaakt.