Tom Dumoulin denkt niet dat een kleinere hoeveelheid motoren een wielerkoers veiliger kunnen maken. Wel denkt de Nederlandse renner dat er strengere regels nodig zijn.

In de Ronde van België kwam Lotto Soudal-renner Stig Broeckx onlangs zwaar ten val nadat twee motoren een crash veroorzaakten bij het passeren van het peloton. Het was het zoveelste ongeluk met motoren in de koers in korte tijd.

"Ik snap ook niet waarom het nu zo vaak gebeurt. Er waren altijd veel motoren in een koers, maar nu lijkt het ineens een groot probleem te zijn", zegt Dumoulin tegenover Cycling News.

Waar veel renners en andere belanghebbenden roepen om minder motoren, kwam de Belg Tom Boonen juist met de suggestie dat meer motoren de veiligheid zouden verhogen. Dumoulin kan zich daar wel in vinden.

"Op gevaarlijke stukken met veel toeschouwers hebben we vaak een stuk of tien motoren. Als renner denk je dan: snel erlangs want anders ben je niet op tijd bij het volgende gevaarlijke stuk. Dat levert juist stress op. Dus meer motoren is misschien helemaal geen gek idee."

Er zijn dan wel duidelijkere regels nodig, vindt de renner van Giant-Alpacin. "Ik hoop dat daar al aan gewerkt wordt, want het wordt een steeds groter probleem. Een gesprek tussen alle partijen voor het begin van een rit zou goed zijn."

Rio

Het was de bedoeling dat Dumoulin ter voorbereiding op de Olympische Spelen de Giro d'Italia zou rijden. In de elfde etappe op 18 mei gaf hij echter op vanwege een zitvlakblessure. De Limburger besloot daarom eind mei om alsnog deel te nemen aan de Tour de France.

"Het plan is focus op de tijdritten en kopman Warren Barguil bijstaan. Tijdens de trainingen ben ik vooral bezig met klimmen, het parcours van Rio is namelijk ook redelijk heuvelachtig."

In Rio de Janeiro rijdt Dumoulin samen met Wout Poels de tijdrit op 10 augustus. Aan de wegrit nemen ook Steven Kruijswijk en Bauke Mollema nog deel. Deze staat enkele dagen eerder, op 6 augustus, gepland.