Jan Dijkema is vrijdag in Dubrovnik gekozen tot de nieuwe voorzitter van de internationale schaatsunie ISU. In Kroatië werd ook bepaald dat de 10 kilometer op het WK allround bij de mannen behouden blijft.

De 72-jarige Dijkema is de opvolger van de Italiaan Ottavio Cinquanta, die de afgelopen 22 jaar aan het hoofd stond van de ISU. De Nederlander was de laatste zes jaar al vicevoorzitter van de schaatsunie.

Dijkema is de derde Nederlandse voorzitter van de ISU. Pim Mulier (1892-1895), de eerste ISU-voorzitter, en Gerrit van Laer (1937-1945) waren zijn voorgangers.

Dijkema kreeg in de tweede ronde van het congres in het Kroatische Dubrovnik elf stemmen meer dan de Hongaar György Imre Sallak: 63 tegen 52. De twee andere kandidaten, de Fransman Didier Gailhaguet en de Brit Christopher Buchanan, hadden zich na de eerste ronde teruggetrokken.

Goed nieuws

"Dit is goed nieuws voor de schaatssport en voor Nederland. We hebben de afgelopen maanden tot en met het laatste moment hard gewerkt en veel landen gesproken om Jan Dijkema als de meest geschikte kandidaat naar voren te schuiven voor het presidentschap van de ISU", zegt Theo Fledderus, algemeen directeur van de KNSB en een van de leden van de Nederlandse delegatie bij het congres in Kroatië. 

"Het is geweldig dat Dijkema de kans krijgt om de broodnodige vernieuwingen te realiseren, gezamenlijk met bonden en atleten. Samen met de ISU kunnen we nu verder bouwen aan de vernieuwing van de schaatssport."

Drie WK's

De ISU-leden hielden eerder op de dag vast aan drie verschillende wereldkampioenschappen per jaar in het langebaanschaatsen.

Het voorstel van de technische commissie om de WK afstanden, het WK allround en de WK sprint te rouleren en één WK per jaar te houden werd verworpen bij het ISU-congres in Kroatië, zo meldt Schaatsen.nl.

Een uitzondering blijft het jaar van de Olympische Spelen, dan worden er geen WK afstanden georganiseerd.

Ook werd besloten dat de opzet van het WK allround niet gaat veranderen. De afstanden blijven de 500, 1500, 5000 en 10.000 meter bij de mannen en de 500, 1500, 3000 en 5000 meter bij de vrouwen.

Aan het programma van de WK afstanden wordt vanaf 2019 ook de teamsprint toegevoegd.