Tennis

Wawrinka stelt Richard Krajicek aan als coach voor grasseizoen

Stan Wawrinka heeft Richard Krajicek toegevoegd aan zijn begeleidingsteam voor de komende vier weken.

De tweevoudig Grand Slam-winnaar uit Zwitserland maakte vrijdag bekend dat de 44-jarige Krajicek hem zal gaan coachen naast zijn huidige coaches Magnus Norman en Yannick Fattebert.

Wawrinka (31) hoopt door de adviezen van de Nederlander beter te presteren op Wimbledon, het toernooi dat Krajicek in 1996 won. De Zwitser kwam nooit verder dan de kwartfinales op het gras in Londen.

"Het is een voorrecht en een eer om zo'n kampioen aan mijn begeleidingsteam toe te voegen. Door zijn kennis hoop ik beter te gaan presteren op gras", aldus Wawrinka via Twitter.

Debuut

Krajicek, directeur van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam, was niet eerder actief als coach. Hij zei eerder dit jaar wel open te staan voor een dergelijke rol.

De Nederlander vloog vrijdag naar Londen gevlogen om kennis te maken met Wawrinka. De Zwitser speelt daar komende week zijn eerste voorbereidingstoernooi voor Wimbledon op het gras van Queen’s.

"Ze hadden een lijstje gemaakt van mensen, die hem zouden kunnen helpen op Wimbledon. Hij staat er voor open om zijn spel op gras te perfectioneren. In mij zien ze de specialist, die hem van tips moet voorzien", aldus Krajicek tegenover de Volkskrant.

"Met dank aan Federer en Sampras, die Wimbledon samen veertien keer hebben gewonnen, zijn er de laatste twintig jaar weinig andere kampioenen geweest. Zo kwam Stan blijkbaar bij mij uit."

US Open

Krajicek verwacht dat hij de Zwitser kan helpen om verder te komen op Wimbledon.

"Wawrinka is al een goede grasspeler, maar het gaat om de details. Tennis op gras is een ander spel. Je beweegt anders, serveert anders. Je maakt door de lage stuit soms andere keuzes. Ik heb wel bepaalde ideeën wat Stan kan toevoegen. Het zal zeker kunnen dat hij op gras vaker naar het net komt."

Krajicek sluit niet uit dat hij ook na Wimbledon blijft samenwerken met Wawrinka. "Het kan zijn dat we het projectmatig gaan aanpakken en dat ik Stan ook help in zijn voorbereiding op de US Open. In principe wil ik met een speler maximaal 22 weken per jaar gaan reizen. Maar eerst afwachten hoe het met Wawrinka gaat op gras."

Wawrinka is niet de enige speler in het mannencircuit die zich laat begeleiden door een voormalig Wimbledon-kampioen.

Ook Novak Djokovic (Boris Becker), Marin Cilic (Goran Ivanisevic) en Milos Raonic (John McEnroe) worden gecoached door een oud-winnaar van het grastoernooi.

Tip de redactie