De Europese kampioenschappen schaatsen krijgen een nieuwe opzet, zo is woensdag besloten bij het congres van de internationale schaatsunie ISU in het Kroatische Dubrovnik.

In de seizoenen voor en na de Winterspelen wordt een gecombineerd, driedaags toernooi afgewerkt, met het EK allround en het EK sprint op het programma.

In de andere jaren wordt de EK afstanden gehouden. Zowel het EK sprint als de EK afstanden is nieuw op de internationale schaatskalender. Het EK allround werd voorheen jaarlijks verreden.

De nieuwe opzet gaat komend seizoen al in, wat betekent dat het eerste EK allround en sprint in 2017 in het Poolse Zakopane zal worden verreden.

Andere afstanden

Op het EK allround blijven de traditionele vierkampen van kracht: 500, 5.000, 1.500 en 10.000 meter bij de mannen en 500, 3.000, 1.500 en 5.000 meter bij de vrouwen.

Op de EK afstanden rijden de mannen geen 10.000 meter en de vrouwen geen 5.000 meter. Ook staan de ploegenachtervolging, de Mass Start en Team Sprint op het programma. De 500 meter wordt, conform de nieuwe formule bij de Winterspelen van 2018, nog maar één keer afgewerkt.

De ISU voerde woensdag ook wijzigingen door in het wedstrijdschema van de WK afstanden aangepast. De 10.000 meter voor de mannen is verschoven van de eerste naar de derde dag. Bij de WK afstanden zal de 500 meter, tegen de zin van de KNSB, ook nog maar één keer worden verreden.

Voorzitter

De KNSB zegt desondanks blij te zijn met de wijzigingen. "Het EK stond onder druk en dreigde zelfs te verdwijnen. Deze nieuwe opzet geeft sprinters en afstandsspecialisten nu ook een EK en dat maakt het voor meer landen interessant. Ook zijn we blij dat de traditionele vierkamp behouden blijft", vertelt technisch directeur Arie Koops tegen Schaatsen.nl.

Het ISU-congres duurt nog tot en met vrijdag. Naast de wijzigingen in het programma wordt in Dubrovnik de nieuwe voorzitter van de ISU gekozen. De KNSB heeft Jan Dijkema daarvoor voorgedragen. Hij moet de opvolger worden van de Italiaan Ottavio Cinquanta, die na 22 jaar afscheid zal nemen.