GLASGOW - De Europese topclubs die samen de G14 vormen, gaan werken aan een systeem van kostenreductie. Het verbond, waarin ook Ajax en PSV zijn vertegenwoordigd, heeft dat dinsdag in Glasgow besloten. Vertegenwoordigers van de clubs kwamen daar bijeen aan de vooravond van de finale van de Champions League tussen Real Madrid en Bayer Leverkusen.
Ajax
PSV

De G14, waar ook AC Milan, Borussia Dortmund, Barcelona, Bayern München, Inter, FC Porto, Juventus, Liverpool, Manchester United, Olympique Marseille, Paris SG en Real Madrid toe behoren, sprak dinsdag uitgebreid over de crisis die dreigt te ontstaan door de problemen met de tv-rechten in veel Europese landen. De inkomsten uit die hoek dreigen drastisch af te nemen.

Kostenbesparing

De clubs spraken af dat er een vast systeem ter kostenbesparing ontwikkeld moet worden. Uitgangspunten van dat plan vormen onder meer de ontwikkeling van een salarisgrens, een redelijk systeem van transfervergoedingen, prestatiebeloning en een gedragscode voor de aangesloten clubs. De regeling moet straks de financiële stabiliteit van de clubs waarborgen.

Op de volgende vergadering - 30 augustus in Monaco - moet er meer duidelijkheid over de plannen komen. Bij de vergadering van dinsdag waren Frank Arnesen en Peter Fossen namens PSV en Arie van Eijden namens Ajax aanwezig.