Schaatsen

Pechstein verliest zaak tegen ISU en krijgt geen schadevergoeding

Claudia Pechstein heeft haar slepende rechtszaak tegen de internationale schaatsunie (ISU) verloren.

De 44-jarige routinier eiste een schadevergoeding van ruim 4,4 miljoen euro van de ISU wegens een onrechtmatige dopingstraf.

Het gerechtshof van Karlsruhe oordeelde dinsdag dat sporters het oordeel van het internationale sporttribunaal CAS niet kunnen aanvechten in Duitsland. Pechstein had eerder een beroepszaak bij het CAS tegen de dopingschorsing verloren.

"Ik heb altijd een sterk vertrouwen gehad in de Duitse justitie, maar dit is een grote domper'', zei Pechstein. ''Iedere vluchteling die zich in Duitsland laat registreren wordt beschermd door de rechter, maar wij sporters niet.''

''We zijn diep teleurgesteld'', zei de advocaat van Pechstein. ''Maar het laatste woord is nog niet gezegd.'' De boze schaatsster kondigde aan naar de Hoge Raad te stappen. ''Ik voel me weer net als bij het CAS. Maar ik geef niet op. Uiteindelijk zal het recht zegevieren.''

Pechstein werd in 2009 voor twee jaar geschorst wegens afwijkende bloedwaarden. Volgens de vijfvoudig olympisch kampioene zijn haar schommelende bloedwaarden erfelijk bepaald.

De ISU daarentegen wijst erop dat de hoogste abnormale bloedwaarden bij Pechstein tussen 2007-2009 veelal rond de belangrijkste schaatstoernooien werden aangetroffen. Die hoge waarden zijn daarvoor en daarna nooit meer bij haar geconstateerd, aldus de ISU.

Onderbouwing

Pechstein won begin vorig jaar een procedure bij de rechtbank in München en kreeg ook steun van een commissie van de Duitse olympische bond (DOSB), die onder meer tot de conclusie kwam dat de medische onderbouwing voor haar dopingschorsing niet klopte.

De Duitse kreeg in haar gang langs tal van rechtbanken ook steun van FIFPro, de internationale vakbond van profvoetballers. De FIFPro betaalt zelfs de juridische kosten van de schaatsster, omdat de spelersvakbond de macht van het CAS veel te groot vindt. Ook zouden de rechters, gekozen door de sportbonden, partijdig zijn.

Pechstein richtte onlangs met de Amerikaanse trainer Peter Mueller een nieuwe ploeg op, waarmee ze naar de Olympische Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang wil.

Lees meer over:
Tip de redactie