Als het aan het Openbaar Ministerie in Spanje ligt, gaat Lionel Messi vrijuit in de rechtszaak die de Spaanse fiscus tegen de aanvaller van Barcelona en diens vader heeft aangespannen wegens belastingontduiking.

Volgens de aanklager wist de Argentijnse topscorer van niets. ''Hij moet daarom worden vrijgesproken'', liet de officier van justitie weten op de slotdag van het proces in Barcelona.

De staatsprocureur was een heel andere mening toegedaan. ''Ik ben een fan van Barcelona, maar in deze zaak heeft meneer Messi nul geloofwaardigheid'', betoogde hij.

''Een tienjarig kind weet al dat hij belasting moet betalen. Messi was misschien niet van alle details van de belastingfraude op de hoogte, maar profiteerde er wel van, zoals een maffiabaas dat ook pleegt te doen.''

Messi zou met hulp van zijn vader Jorge de Spaanse fiscus tussen 2007 en 2009 voor een bedrag van 4,1 miljoen euro hebben benadeeld met verzwegen inkomsten uit portretrechten. Voor beiden dreigt een celstraf van maximaal 22 maanden.

Volgende week wordt het vonnis verwacht. Messi begint met Argentinië maandag aan de Copa America met de wedstrijd tegen Chili in Californië.