Wielrennen

Schijfremmen blijven in de ban in het wielrennen

Schijfremmen blijven verboden in het wielerpeloton. Dat heeft de internationale wielerbond UCI besloten tijdens een tweedaags overleg in Lausanne.

Begin april werden schijfremmen met onmiddellijke ingang verboden, nadat de Spanjaard Francisco Ventoso een diepe vleeswond had opgelopen toen hij tijdens Parijs-Roubaix in aanraking kwam met zo'n dunne metalen schijf.

Een aantal ploegen, waaronder de Nederlandse formatie Roompot, was dit seizoen juist overgestapt op schijfremmen. Op aandringen van de AIGCP, de associatie waarin de wielerploegen zijn verenigd, besloot de UCI vrijdag het verbod te handhaven. In het mountainbiken zijn dit soort remmen wel toegestaan.

De UCI nam vrijdag daarnaast een aangescherpte ethische code aan. Daarin is onder meer een maximaal aantal termijnen opgenomen voor de UCI-voorzitter.

Het bestuur besloot tevens het prijzengeld op de WK voor mannen en vrouwen helemaal gelijk te trekken. Dat gold al voor de individuele onderdelen, maar nog niet voor de ploegentijdrit voor merkenteams. Vanaf het komende WK in Qatar is dat wel zo.

Tip de redactie