De geschorste Michel Platini, die onlangs opstapte als voorzitter van de UEFA, zal deze maand geen wedstrijden bezoeken bij het EK in Frankrijk. 

De 60-jarige Fransman mijdt de stadion bewust, zo laat zijn perswoordvoerder Jean-Christophe Alquier weten. Platini wil geen nieuw conflict met de FIFA uitlokken.

Platini is geschorst door de ethische commissie van de FIFA omdat hij 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro aannam van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

Die betaling wekte de schijn van corruptie en leidde in december tot de schorsing van Platini. Toen het internationaal sporttribunaal CAS de straf in mei handhaafde, legde Platini zijn voorzittersfunctie bij de UEFA neer.

De schorsing houdt in de Platini niets in het voetbal mag doen. Hoewel de Franse bond hem heeft uitgenodigd wedstrijden te bezoeken tijdens het EK, zal hij daar dus geen gebruik van maken. Vooral omdat niet duidelijk is of hij met een bezoek aan het stadion de regels van de FIFA overtreedt.

Geen interviews

Platini heeft zich ook voorgenomen geen interviews te geven of zich in het openbaar over voetbalzaken uit te laten.

De vorige keer dat het EK in Frankrijk gehouden werd, in 1984, werd Platini met negen doelpunten topscorer en pakte hij de titel met de Fransen.

Het EK begint op 10 juni met de wedstrijd tussen Frankrijk en Roemenië in Parijs. Albanië (15 juni) en Zwitserland (19 juni) zijn de andere tegenstanders van de ploeg van bondscoach Didier Deschamps.