Atletiek

Sprinters vrijwel zeker van estafette op Spelen in Rio

De Nederlandse sprinters hebben een grote stap richting de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gezet met hun zege donderdag op de 4x100 meter in de Diamond League in Rome. 

De estafetteploeg, bestaande uit Churandy Martina, Solomon Bockarie, Hensley Paulina en Patrick van Luijk, noteerde donderdagavond met 38,44 de zesde tijd van het jaar.

De ploeg is daarmee vrijwel zeker van deelname aan Rio, want een plek in de top zestien van de wereld is vereist bij het sluiten van de kwalificatietermijn in juli.

De sprinter zaten donderdag zelfs niet ver af van het Nederlands record van 38,29, dat de mannenploeg in 2012 realiseerde bij de Olympische Spelen in Londen.

De ploeg, die toen bestond uit Martina, Van Luijk, Brian Mariano en Giovanni Codrington, eindigde destijds als zesde in de finale.

Martina

De 31-jarige Martina is individueel al zeker van de Spelen. Hij komt in Rio in actie op de 100 en 200 meter sprint. In 2004 (Athene), 2008 (Peking) en 2012 (Londen) was Martina er ook al bij op de Spelen.

Zijn beste olympische prestatie is de vierde plaats op de 100 meter in 2008, toen hij nog voor de Nederlandse Antillen liep. Op de 200 meter finishte Martina destijds achter Usain Bolt als tweede, maar werd hij vervolgens gediskwalificeerd omdat hij met zijn voet te veel was uitgeweken.

Tip de redactie